Končan odsek dela Dravske kolesarske poti med Rušami in Bistrico ob Dravi. Kdaj se bomo lahko peljali s kolesom od Maribora do Ruš in naprej?

Direkcija RS za infrastrukturo in Občina Ruše sta končala gradnjo štirikilometrskega odseka kolesarske poti od Ruš do Bistrice ob Dravi. Po izgradnji mostu čez potok Bistrica in ureditvi talne ter vertikalne signalizacije, se pravi prometnih in usmerjevalnih znakov ter talnih črt, se je za letos končala gradnja kolesarskih poti v tem delu Dravske kolesarske poti, ki naj bi v prihodnosti povezala vse občine ob Dravi v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem.

Kdaj do Maribora?

Ob tem se zastavlja vprašanje, kdaj bo kolesarska pot v celoti izgrajena do Maribora. Trenutno morajo kolesarji v Bistrici ob Dravi po udobni kolesarski poti zaviti na glavno cesto Limbuš – Ruše ter se skozi kraj Laznica peljati po cestišču ob avtomobilih. Pločniki v tem delu so zelo ozki in neprimerni za vožnjo s kolesom.

Direkcija RS za infrastrukturo naj bi v kratkem objavila razpis za izvajalca, tako da bo v najboljšem primeru kolesarska pot od Bistrice pri Dravi skozi Laznico do Limbuša zgrajena do konca prihodnjega leta. Skupaj z gradnjo tega odseka bodo tudi na celotni trasi do Ruš uredili štiri postajališča za kolesarje.

Prva potencialna črna prometna točka

V Rušah, na nepreglednem križanju kolesarske poti in Industrijske ulice pri gostilni Zala, se pojavlja potencialno črna točka za kolesarje. Zaradi bližnjih objektov je prečkanje ceste, kljub signalizaciji, nepregledno in zahteva zelo veliko previdnost vseh udeležencev v prometu.

Pri projektiranju kolesarske poti se rešitvi te potencialne črne točke ni posvetilo dovolj pozornosti. Občina Ruše je seznanila Direkcijo RS za infrastrukturo s stanjem na tem križanju in predlagala, da se zagotovi večja varnost tega križišča med kolesarsko potjo in cesto.

Dokler ne bo izgrajen celotni del od Ruš do Limbuša bo nevarno kolesarjenje tudi od Bistrice ob Dravi in skozi Laznico v delu, kje se morate vključiti na glavno cesto. Nove, rdeče usmerjevalne table, vas bodo v smeri Maribora od Laznice peljale skozi Limbuš do Lenta.

V gradnji tudi odseki na Koroškem

Ko bo zgrajena celotna trasa Maribor – Ruše boste lahko pot od Lenta, čez Studenško brv ob reki Dravi, mimo poslovne stavbe Dravskih elektrarn Maribor, Drava centra v Limbušu prevozili vse do Ruš. Proti Koroški manjka še del od Ruš čez most na Dravi do Jabolčne poti v Selnici ob Dravi.

Manjka še zelo zahteven del med Hidroelektrarno Fala, kjer boste prečkali Dravo, do Podvelke, ki naj bi bil izgrajen do leta 2023. V Podvelki je že izgrajen odsek ločene kolesarske poti. V občini Radlje ob Dravi pa se je med Zg. Vižingo in Vodnim parkom pričela gradnja novega odseka Dravske kolesarske poti v dolžini 1,5 km. Več o izgradnji celotne Dravske kolesarske poti lahko najdete na spletni strani Drava Bike.