Zgodba glede plačila odkupne vrednosti gondole in žičniških naprav se vleče že iz časov prejšnje mestne oblasti.

FOTO: Ivo Šenveter

Mariborsko sodišče je dober teden dni nazaj v za zdaj še nepravnomočni sodbi odločilo, da mora Mestna občina Maribor (MOM) Športnemu centru Pohorje (ŠCP) v stečaju za prevzem gondole in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju v 30 dneh po pravnomočnosti plačati skoraj 13,25 milijona nadomestila. Mariborska mestna občina ima zdaj še nekaj dni časa za vložitev pritožbe.

Že iz časov prejšnje mestne oblasti

Zgodba glede plačila odkupne vrednosti gondole in žičniških naprav se vleče že iz časov prejšnje mestne oblasti. Sodni cenilci so vrednost pred časom že ocenili na 16,8 milijona evrov, kar pa je bistveno več od sedmih milijonov evrov, za kolikor naj bi se občina in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že izpogajali, a nato prva na dogovor ni pristala. Po novi cenitvi pa je stečajni upravitelj predlagal plačilo v višini, ki jo je zdaj dosodilo sodišče.

Več vprašanj za mestno občino

Na MOM smo se obrnili z novinarskimi vprašanji, s katerimi smo med drugim želeli izvedeti, kateri so njihovi relevantni ugovori, ki niso bili upoštevani, bi pa bili, če bi bili navedeni, ko je MOM zastopal še predhodni župan Andrej Fištravec. Pa tudi, kako komentirajo izjavo stečajnega upravitelja v medijih,  da je sodnik zaključil to brezplodno dopisovanje in stalno zavlačevanje postopka z neko destrukcijsko strategijo občine, katere namen ni bil doseči dogovor.

Ugovori so bili podani

»Gre za več sklopov vprašanj, ki se nanašajo na višino nadomestila in vprašanje pristojnosti sodišča. MOM je podala ugovore, da je od zneska potrebno odšteti investicijske subvencije, ki jih je za krožno-kabinsko žičnico prejel ŠCP ter da je potrebno upoštevati tudi škodo, ki jo je utrpela MOM – zaradi kršitve koncesijske pogodbe s strani ŠCP,« sporočajo iz občinske službe za odnose z javnostmi. Dodali so, da je MOM vse ugovore podala takoj, ko je zastopanje prevzel novi pooblaščenec. »V letošnji vlogi z dne 29. maja je ugovore samo ponovila,« poudarjajo in o izjavi stečajnega upravitelja nadaljujejo, da se njegovo stališče nanaša na pogajanja, ki so tekla v času prejšnjega župana. »Kljub številnim pogajanjem in podanim ponudbam s strani DUTB, prejšnje vodstvo občine, dogovora ni sklenilo,« so zaključili na MOM.