Spomenik knezu Koclju leži na zasebni zemlji v lasti podjetja Markizet d.o.o. Direktor nam je zaupal, da bi za spomenik že od njegove postavitve leta 1994 morala poskubeti občina, a tega nikdar ni storila. Zato bodo, v kolikor se kipa ne sanira, kip odvrgli na odpad.

Pred časom smo pisali o konjskem spomeniku knezu Koclju, ki je postavljen na istoimenovani ulici nasproti Narodnega doma. Poročali smo že, da je mogočen spomenik knezu Koclju v centru Maribora edina konjeniška skulptura v celi državi, a očitno brez vsake vrednosti. Ker ga že leta nihče ne vzdržuje, so iz njega pričeli odpadati celi kamniti bloki, zato je postal nevaren za mimoidoče.

Občina bi naj poskrbela za kip, sami slednje zanikajo

Kip stoji na zasebni zemlji v lasti podjetja Markizet d. o. o., že od leta 1994. Kot nam je zaupal direktor podjetja Avgust Heričko, je bil takrat v igri neuraden dogovor, da lahko kip postavijo na zemlji, v lasti podjetja, a skrb zanj ne bo stvar podjetja. Za sprotno vzdrževanje in morebitne sanacije bi morala že v izhodišču skrbeti občina, a to se nikdar ni zgodilo, nam zaupa Heričko.

Na občini so nam odgovorili nekoliko drugače, in sicer da “MO Maribor ni lastnica nepremičnine in tako nima pristojnosti za reševanje problematike spomenika kneza Koclja.”

Spomenik lahko pristane na odpadu 

“Občina se mora odločit ali je ta “plastičen bron na podstavku” v interesu mesta ali ni. Zakaj bi imel privatnik neko tako stvar na svoji zemlji in jo obenem še vzdrževal? Na potezi je občina, sicer bomo to odnesli na odpad,” je dejal Heričko, ki dodaja, da so bili doslej glede spomenika od leta 1994 v navezi z vsemi občinami doslej, a za spomenik kneza Koclja ni poskrbela prav nobena.

Vso zadevo je odtlej spremljal Daniel Sajko, ki je že leta zaposlen na MO Maribor kot vodja urada za kulturo in mladino. Nanj smo se že obrnili s vprašanji, odgovor še čakamo.