Lastnik več lokalov v Mariboru pravi, da so gostince tako “sfrizirali” in ponižali, da se odprtja lokalov veselijo kot majhni psi po dnevih brez hrane.

Potem ko se v ponedeljek v osmih regijah, tudi podravski, odpirajo terase gostinskih lokalov, so se o tej temi na družbenih omrežjih razpisali nekateri gostinci. Med njimi je tudi lastnik več lokalov v Mariboru Nešo Vukotić, ki je na svojem Facebook profilu objavil zapis z naslovom Gostinci smo posebna vrsta ljudi: ” Končno smo gostinci dočakali svoj dan in veselimo se tega kot majhni otroci. Ko opazujem to veselje, se zavedam, kako malo je potrebno, da ti nekdo popolnoma “opere glavo”. Do pričetka epidemije sta bila gostinstvo in turizem v slovenskem gospodarstvu eni od zelo cenjenih in spoštovanih panog. V tem času pa so nas tako “sfrizirali* in ponižali, da se kot majhni psi po dnevih brez hrane veselimo kosti za glodanje.”
“Ja, moji dragi gostinci, tako kot sem navedel, bo zgledalo odpiranje teras. Odpiramo terase, ko so regije ponovno na robu rdečih številk. Upam, da ne odpiramo samo za en teden, kajti to bi za gostince s ponudbo hrane ( kateri nimajo dostave) pomenilo tretjo nabavo zalog v času od pričetka epidemije in ponovno zaradi zaprtja tretji odpis le-teh.”

“Mnogi gostinci bodo zaradi tega sistema “kruha in iger” tolkli v teh časih dodatni “minus”

V nadaljevanju Vukotić piše: “Nadalje, zavedajmo se, da bo gostinski vrt s tremi metri razdalje med mizami sprejel peščico gostov. Gostje bodo seveda po dolgem času z veseljem prišli v lokale (seveda, ko nebo dežja, ki je drug teden skoraj vse dni napovedan) in se borili za teh par miz na terasi. Ustvarilo se bo mnenje, kako je gostincem ob odprtju super. Mnogi gostinci pa bodo zaradi tega sistema “kruha in iger” tolkli v teh časih dodatni “minus”. Zavedajmo se, da bosta vsaj en kuhar in en natakar (v lokalih s hrano) morala biti prisotna tudi, ko bo zunaj deževalo, ko bo mrzlo, ko bodo te maloštevilne mize prazne … Ali bomo gostinci naredili deljeni delovni čas in bo nam osebje na voljo samo ob lepem vremenu, ko pa bo deževno, pa jih bomo pošiljali domov za par ur, dokler se ne zjasni. In tako v primeru muhastega vremena cel dan, cel teden.”

Zavedajmo se, da bosta vsaj en kuhar in en natakar (v lokalih s hrano) morala biti prisotna tudi, ko bo zunaj deževalo, ko bo mrzlo, ko bodo te maloštevilne mize prazne …

“Zakaj pogosto pišem o problematiki gostinstva. Predvsem zaradi tega, ker me gostinci podpirajo. Ker v tej situaciji, ko se je izkazalo, da nismo dovolj povezani, vsaj nekako izražamo svoja skupna mnenja. In tudi zato, da bodo gostje in javnost nasploh razumeli, da je ogromno gostincev pred propadom (sam res še ne, a dovolite mi, da pišem v imenu večine, ki “diha res na škrge” ). In tudi zato, da si gostje ne bodo ustvarili napačnega vtisa, ko bodo videli teh par polnih miz na terasi,. To ni dovolj za preživetje, kaj šele da bi se gostinci s tem postavljali na noge.”

Nešo Vukotić: “Gostinci, ne veselite se odpiranja teras preveč”

“Vam gostincem pa… ne veselite se odpiranja teras preveč. Vprašajte prijatelje gostince z Dolenjske, ki so z odpiranjem bili poskusni zajčki. Le vprašajte jih, kaj je pomenilo odpiranje teras za njih. Kakšni so bili rezultati odpiranja pod temi pogoji. In na koncu … gostinci se veselimo tega delnega odpiranja teras v trenutku, ko smo končno pokazali nekaj enotnosti … ko smo zagrozili z vsesplošnim “štrajkom”… ko so nas vsaj malo pričeli v vladi upoštevati…., (ko je še Jelinčič bil za odprtje lokalov v celoti) in predvsem, ko je bilo sprejetje interventnega zakona o procentualnem povračilu izgube prometa zaradi epidemije in premosorazmernem povračilu regresa za letni dopust tik pred realizacijo. Le to bi vsaj delno ublažilo globoke rane v panogi gostinstvo in turizem (seveda tudi prireditveni panogi), ki jo je ta epidemija in posledično odziv države do zgoraj navedenih panog povzročilo. In odprtje teras sprejetje tega zakona v predlagani vsebini nikakor ne sme zamakniti.
V času, ko se v zdravstvu in tudi v drugih javnih sektorjih (verjetno ne povsod) cedita med in mleko, ko vsak dan slišiš od nekaterih … v kolikor je to kriza, naj le traja … se gostinci veselimo odpiranja teras, kar bo pomenilo v veliki večini veselje le za goste, za mnoge gostince pa razočaranje.”

V času, ko se v zdravstvu in tudi v drugih javnih sektorjih (verjetno ne povsod) cedita med in mleko, ko vsak dan slišiš od nekaterih … v kolikor je to kriza, naj le traja … se gostinci veselimo odpiranja teras, kar bo pomenilo v veliki večini veselje le za goste, za mnoge gostince pa razočaranje.

“In še enkrat, epidemija se bo enkrat končala. Takrat se bomo zavedali, da državno blagajno ne polni javni sektor, polni jo pa v naši prelepi deželi v veliki meri panoga gostinstva in turizma,” zaključuje Nešo Vukotić.

GOSTINCI SMO POSEBNA VRSTA LJUDI!!!
V ponedeljek se odpirajo terase gostinskih lokalov. Končno smo gostinci dočakali…

Objavil/a Nešo Vukotić dne Petek, 16. april 2021