V tem čudnem in s korono zaznamovanem letu, smo se zagotovo sprehajali bistveno več, kot običajno. Četudi omejeni na domačo regijo, to še zdaleč ne pomeni, da morajo biti sprehodi enolični in dolgočasni. To vedno znova dokazujejo v mariborskem Rajzefibru, kjer navdušujejo z nenavadnimi tematskimi sprehodi.

O nenavadnih in razburljivih zgodbah Maribora smo govorili z Matejo Meh, eno izmed gonilnih sil mariborskega Rajzefibra, nanoturističnega programa društva Hiša!.

Ne le Pohorje in Stara trta, tudi Pajzltura in Netolerančni sprehod po nekdanjih javnih hišah

»Maribor ima ogromno zgodb, ki jih niti Mariborčani ne poznajo. Maribor ni samo Pohorje in Stara trta, mi imamo ogromno zgodb, ki so vsaj enako, če ne še bolj zanimive,« o poslanstvu Rajzefibra zgodbo začne Mateja.

Maribor ima ogromno zgodb, ki jih niti Mariborčani ne poznajo. Maribor ni samo Pohorje in Stara trta, mi imamo ogromno zgodb, ki so vsaj enako, če ne še bolj zanimive.

Naključni obiskovalci po navadi pogooglajo znamenitosti, si jih ogledajo, strnejo vtise. Tudi otroci v šoli storijo enako. Mesto pa lahko ponudi več, je prepričana ekipa Rajzefiber biroja iz Maribora. »Klasična turistična vodenja so osnova pri poznavanju nekega mesta. Ljudje pa vedno bolj iščejo pristen stik s prebivalci mesta,« o zanimanju za sprehode pove Mateja.

Mateja Meh, foto: Boštjan Selinšek

In prav ta stik jim ponudijo sprehodi. »Ko te po mestu popelje domačin in govori o izkušnjah iz prve roke, to najbolj ostane v spominu. Pajzlture (voden sprehod po mariborskih pajzlih) nihče zlahka ne pozabi,«  še doda.

Ko te po mestu popelje domačin in govori o izkušnjah iz prve roke, to najbolj ostane v spominu. Pajzlture (voden sprehod po mariborskih pajzlih) nihče zlahka ne pozabi.

Da začutiš Maribor, je dobro spoznati klasični del, meni Mehova, sprehodi po mestu pa dajo izkušnji še dodano vrednost: »Z zavodom za turizem dobro sodelujemo in načrtujemo skupne projekte. Smisel je v povezovanju. Ko obiskovalec spozna oboje, si reče, a sem pa moram še priti, tukaj je še zanimivih in dobrih štorij.«

Na sprehod kar 100 obiskovalcev

Na tematske vodene sprehode so se sprehajalci poleti podali ob sobotah popoldne in nedeljah dopoldne. Tako bo verjetno tudi letos, če bodo ukrepi le dopuščali. Nekateri sprehodi so bolj »mamljivi« od drugih, o udeležbi pa je težko razpravljati, kajti lani so ukrepi dovoljevali, da se na en sprehod poda le po petnajst ljudi.

Maribor skozi oči joge, foto: Boštjan Selinšek

»Lani smo se sicer srečali z omejitvami, na posamezen sprehod je torej lahko prišlo le 15 ljudi. Zelo veliko povpraševanje je za Netolerančni sprehod, ki te popelje po nekoč tolerančnih hišah Maribora. Maribor je bil namreč znan po tem, da je imel daleč največ javnih hiš in zadnjo so leta 1919 zaprli. Ta sprehod je napol igrana ulična predstava in, ko ni bilo omejitev, smo na predstavi imeli tudi po 100 obiskovalcev naenkrat,« pove Mehova.

Zelo veliko povpraševanje je za Netolerančni sprehod, ki te popelje po nekoč tolerančnih hišah Maribora. Maribor je bil namreč znan po tem, da je imel daleč največ javnih hiš in zadnjo so leta 1919 zaprli.

Izjemno zanimanje po več letih beležijo tudi za sprehod po mariborskih podzemnih rovih Cone Tezno ter seveda Pajzlturi. Nekateri sprehodi tako ostajajo stalnica, organizatorji pa se veselijo predvsem svežih idej, ki jih je iz leta v leto več.

Sveže ideje za četrti festival – s kulinaričnim pridihom

Ker so se sprehodi tako dobro »prijeli«, so se odločili pripraviti Festival sprehodov, ki je za obiskovalce brezplačen. Na sprehode pa se je zaradi omejitev treba predhodno prijaviti.

V zadnjih treh letih, od kar je na sporedu Festival sprehodov, so izvedli približno 120 sprehodov. Lani so imeli kar štirideset sprehajalcev, ki so odvodili štiriinpetdeset sprehodov, se pa številka vsako leto povečuje, ker se jim vsako leto pridružijo novi sprehajalci in nove organizacije.

Čeprav so se turizmu v Mariboru pisali že boljši časi, Rajzefibrovcem v teh dneh dela ne manjka, pospešeno se namreč pripravljajo na Festival sprehodov, ki se bo v Mariboru odvijal med sedemnajstim in petindvajsetim aprilom.

Tudi letos se obetajo omejitve, zato razmišljajo o tem, da bi nekatere sprehode ponovili večkrat. Če jih boste zamudili med Festivalom sprehodov, jih vsako leto nekaj pripravijo tudi v času Festivala Lent. Sicer pa bodite pozorni na sporede ob sobotah in nedeljah, ki jih najdete na spletni strani in Facebook profilu Rajzefiber biroja.

Foto: Boštjan Selinšek

Foto: Boštjan Selinšek

Foto: Boštjan Selinšek

Foto: Boštjan Selinšek

Festival sprehodov se seveda začne še preden se začne. Preko poziva namreč zbirajo ideje za nove sprehode. »Poziv je odprt za vse. Lahko so turistični vodiči, organizacije, društva, javni zavodi, ali pa posamezniki. Vabljen je torej vsakdo, ki pozna zanimivo turo,« pove Mehova in doda: »Želimo si, da tisti, ki sprehod prijavi, sprehod tudi vodi. Seveda pa smo veseli kake ideje, teme ali predloga in, če nimate načrta, vam bomo pri razvijanju ideje pomagali tudi Rajzefibrovci.«

Poziv je odprt za vse. Lahko so turistični vodiči, organizacije, društva, javni zavodi, ali pa posamezniki. Vabljen je torej vsakdo, ki pozna zanimivo turo. 

Zbiranje predlogov se počasi sicer končuje in zbranih je že več kot trideset izvrstnih idej, o katerih a so zaenkrat še malce skrivnostni: »Tudi letos smo prejeli nekaj zelo zanimivih predlogov za nove sprehode in se jih že zelo veselimo. Dobivano odlične prijave in smo že čisto firbčni, kaj bo iz tega nastalo. Imamo recimo prijavo Južnega sija s pridihom Jančarja, nekaj novih zgodb pripravlja Pokrajinski muzej. Še vedno je čas za prijavljanje idej in navdušeni smo nad njimi.«

Če vas »žuli« izvirna ideja in bi jo delili z radovedneži, jo torej čim prej pošljite na [email protected]. Podrobnosti prijave najdete TUKAJ.

Še vedno je čas za prijavljanje idej in navdušeni smo nad njimi.

Če ima vaša ideja kulinarični pridih, pa še toliko bolje: »Letos smo si zamislili malo rdeče niti. Slovenija je letos kulinarična destinacija, zato bomo posebno veseli kake kulinarične ideje,« namigne Mateja Meh.

Slovenija je letos kulinarična destinacija, zato bomo posebno veseli kake kulinarične ideje.