V uredništvu osrednjega mariborskega spletnega medija Maribor24.si smo izbrali nekaj predlogov v Mariboru in okolici, kjer lahko starši svojemu otroku med počitnicami omogočijo varno in zanimivo preživljanje prostega časa.

Izbira delavnic, poletnih šol in drugih dejavnosti za otroke in mlade je v počitniških mesecih tudi v našem mestu še kako pestra. Foto: ZPM

Poletne počitnice so tako rekoč pred vrati in mnogi starši, ki tudi v poletnih mesecih hodijo v službe in nimajo zagotovljenega varstva, se pogosto sprašujejo, kako lahko njihovi otroci kar se da najbolj koristno in varno preživijo to obdobje. Otrok brez varstva med šolskimi počitnicami naj bi bilo vedno več, a treba je priznati, da je vedno več tudi ponudnikov.

V uredništvu osrednjega mariborskega spletnega medija Maribor24.si smo izbrskali nekaj zanimivih ponudb tukajšnjih organizacij, podjetij in drugih ustanov, ki v prihajajočih mesecih lahko otrokom zagotovijo pestro preživetje počitnic.

Ustvarjanje in druženje ter počitniško varstvo

Zveza prijateljev mladine Maribor otrokom omogoča ustvarjanje in druženje v Domu ustvarjalnosti mladih (DUM) v Razlagovi 16 v Mariboru, ki bo potekalo od 1. julija do 30. avgusta od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Na voljo bodo likovne delavnice za vse starostne skupine otrok, vsak teden bodo po eno delavnico vodili tudi otroci. Ustvarjali bodo iz različnih materialov, izdelovali, lepili, sestavljali, risali, slikali, barvali, vmes pa tudi migali, se igrali, brali ali zgolj klepetali. Družili se bodo na tematskih delavnicah.

Ponujajo tudi počitniško varstvo – celodnevni program s kosilom v DUM za otroke , ki so zaključili 1., 2., 3., 4. ali 5. razred osnovne šole in imajo stalno bivališče na območju Mestne občine Maribor. Udeleženci programa so lahko sicer otroci iz drugih občin, a le če so na voljo prosta mesta, vendar je tudi strošek staršev v tem primeru višji. Celodnevno počitniško varstvo bo vsak delovni dan, od 1. julija do 30. avgusta, od 7.45 do 16.15 v DUM Maribor. Za nadarjene učence in dijake v času poletnih počitnic pripravljajo še tabore v Poreču in Marburgu ter so, poudarjajo, odlična priložnost, da mladi preživijo počitnice na drugačen način. Več informacij je moč dobiti po telefonu 229 69 10.

Mala šola počitnic na Drugi

Pestro počitniško dogajanje se obeta na II. gimnaziji Maribor, kjer učencem, ki bodo letos končali 6., 7., 8. ali 9. razred osnovne šole, zagotavljajo kakovostno preživljanje prostega časa. Tudi letos pa odpirajo posebno »malo šolo« Počitnic na Drugi (te bodo potekale od torka, 25. junija, do sobote, 29. junija), ki je namenjena otrokom iz 4. in 5. razreda. Prijave bodo sprejemali od 17. aprila do 15. junija oziroma do zapolnitve mest. Za informacije se je moč obrniti na Sašo Mikića, koordinatorja Počitnic na Drugi, preko elektronskega naslova sasa.mikic@druga.si.

Počitnice na površinah na Radvanjski cesti

V Carrom društvu Maribor za otroke pripravljajo zabave, smeha in radosti poln program PAV – počitniško aktivno varstvo, ki ga bodo v letošnjem poletju izvajali v 4 terminih. Vsebinsko razgibano 5-dnevno druženje pod vodstvom tamkajšnjih vaditeljev in animatorjev je dnevno med 7.30 in 12. uro oziroma do 16.30 namenjeno vsem osnovnošolcem med 6. in 15. letom dopolnjene starosti. Program bodo izvajali na igrišču, dvorani ali zelenih površinah na Radvanjski cesti 22 (KS Razvanje). Dodatne informacije pa so na voljo po telefonu 068 662 440, spletnem naslovu www.carrom-slovenia.com, elektronski pošti carrom.maribor@gmail.com, ali Facebooku www.fb.me/Carrom.Maribor.

Za otroke tudi kopalni izlet

V športnem društvu Svizec šport bodo med 8. julijem in 9. avgustom v Krajevni skupnosti Kamnica organizirali dvodnevno varstvo za otroke, in sicer vsak delovnik od 7. do 16. ure v prostorih tamkajšnje osnovne šole. Tabor je namenjen otrokom, rojenim leta 2013 in starejšim, vključno do 15. leta starosti. Otroke bodo zapolnili z raznimi športnimi, družabnim in ustvarjalnimi aktivnostmi ter vsebinskimi animacijami, ki jih bodo pripravili v sodelovanju z lokalnimi društvi. Predvidoma ob sredah so bodo privoščili kopalni izlet v letno kopališče Mariborski otok ali kopališče Ruše. Ob petkih bodo imeli prijateljski troboj z otroci na poletnih taborih Hoče in Rače (vsak teden na drugi lokaciji). Dodatne informacije nudita Vid po telefonu 040 357 119 (vid@svizec-sport.com) in Irena na 031 606 298 oziroma irena@svizec-sport.com.

Poletni in dopoldanski tabor

Poletni tabor že vrsto let med poletnimi počitnicami organizirajo na ŠD Center Maribor. Dejavnosti izvajajo v petih različnih terminih, najpogosteje v začetku julija in konec avgusta, otroci pa se dejavnosti udeležujejo od ponedeljka do petka v izbranem terminu. Poletni tabor (gimnastika, rolanje, kolesarjenje, pohod, igre z žogo, igre v gimnastični dvorani, plavanje, jahanje, hokej na rolerjih, borilne veščine, veslanje, atletika, lokostrelstvo, orientacija, ustvarjalne delavnice, spopad z vodnimi pištolami,…) je namenjen otrokom od 6. leta starosti ter se izvaja med 7.45 in 16. uro. Ponujajo tudi dopoldanski tabor, pri katerem so otroci vključeni v aktivnosti, ki se odvijajo med 8. in 12. uro. Zanimive vsebine omenjenih dejavnosti so izvedene pod strokovnim nadzorom zaposlenih in zunanjih sodelavcev.Informacije so na voljo po elektronski pošti sd.center.maribor@gmail.com.

Tedenska počitniška paketa

V Hiši jezikov je moč nepozabne počitnice preživeti v poletni jezikovni šoli Summer School. Na voljo sta dva tedenska počitniška paketa, in sicer Summer Camp MINI ter Summer Camp MAXI. Paket »MINI« je brez nočitev, ki poteka od ponedeljka do petka med 8. ure do 16. ure na mariborskem Pohorju v hotelu Videc na Bolfenku ter v okolici. Otroka lahko starši pripeljejo od 7.30 naprej in ga popoldne prevzamejo do 16.30. Paket »MAXI« pa je tedenski počitniški paket z nočitvami od nedelje zvečer do petka popoldne. Otroka pripeljejo starši v nedeljo od 17. ure naprej in ga prevzamejo v petek popoldne do 17. ure. Dodatne informacije so na voljo po telefonu 080 50 59 ali elektronski pošti info@hisajezikov.si.