Bralci so nas obvestili o današnjem stanju dvoetažnega mostu. Na stebrih mostu, so vidne razpoke in okrušen omet. Do poškodb stebrov je prišlo po današnjem potresu, o katerem smo že poročali.  Kot nam je uspelo izvedeti naj bi statiki preverili varnost mostu. Delavci Nigrada si ogledujejo posledice in ocenjujejo škodo.

Preverili bodo kako so potrest prestali mostovi v Mariboru

Na Mestni občini Maribor so zapisali: »Na terenu je ekipa podjetja Nigrad, okrepljena s strokovnjakom za statiko, da bodo preverili, kako so današnji potres z epicentrom pri Zagrebu prestali mariborski mostovi čez Dravo. Vemo že, da so poškodbe na dvoetažnem mostu, čez katerega vodi tudi hitra cesta; o tem je bil seveda obveščen tudi DARS, ki upravlja z zgornjo etažo. O ugotovitvah pregleda bomo občane seveda obvestili.«

»Pri prvem pregledu niso ugotovili večjih poškodb, bodo pa jutri s čolnov pregledali še tiste dele mostov, ki so dostopni samo z vode,« so po prvem pregledu sporočili iz občine.

V Mariboru so za varnostne preglede mostov zadolženi na Nigradu. Na njih smo se obrnili z vprašanji do kakšnih poškodb je prišlo in ali bodo do obnove most zaprli za promet. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

dvoetažni most, potres melje

Kakšno je stanje mostov v Mariboru?

Že pred časom smo preverili kakšno je stanje z cestnimi mostovi v našem mestu. Mostovi se skozi leta obrabijo, eden izmed vzrokov je zagotovo povečanje prometnih obremenitev skozi zadnja desetletja. Vodja Oddelka za konstrukcije Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZGS) Aleš Žnidarič je tedaj dejal, da priporoča,  da se kontrolira vsaj stanje gerberjevih členkov, skozi katere močno zamaka: »Tovrstne detajle je zaradi  nedostopnosti zelo težko detajlno pregledati, zato so bili razlog za večje število  porušitev mostov po svetu.« Varnostne ocene mariborskih mostov tako ni mogel podati.

Izpadlo pet postaj

Zjutraj je v Mariboru zaradi delovanja zaščite izpadlo pet transformatorskih postaj. Ob potresu so se sprožili zelo občutljivi Buchholzovi releji v večjih transformatorjih v nekaterih večstanovanjskih zgradbah in v industriji. “Naši sodelavci so našim uporabnikom v kratkem času ponovno zagotovili normalno oskrbo z električno energijo,” so pojasnili na Elektro Maribor.