V občini Cerkvenjak so sklenili praznovanje letošnjega 26. občinskega praznika. Zadnji dogodek, ki so ga pripravili ob prazniku občine, sta bila košnja trave in grabljanje na stari način, za kar je tudi letos poskrbelo Turistično društvo Cerkvenjak. Tokratna prireditev je potekala na travniku domačije Kocmut na Cenkovi. 

Kosci so začeli z delom že v zgodnjih jutranjih urah

Ponekod v Slovenskih goricah predvsem starejši ljudje še vedno primejo v roke ročno koso in na ta način pokosijo del travnika ali pašnika. Zagotovo je to težaško opravilo, ki zahteva precej znanja. Pomembni sta tehnika košnje in dobro nabrušena oziroma, kot pravijo, sklepana in nasajena kosa. Običajno so kosci začeli z delom že v zgodnjih jutranjih urah, ob prvem svitu, ko je zaradi rose kosa bolje rezala, končali pa pred vročino. Če je bil travnik velik, so na pomoč priskočili še sosedje in sorodniki, ki so kosili eden za drugim. "Pri tem je bilo pomembno, da so bili med seboj dovolj oddaljeni, da ni prišlo do poškodb. Če je namreč kak kosec že zjutraj pregloboko pogledal v kozarec, bi lahko porezal svojega kolega, ki je kosil pred njim," nam je povedal Franc Bratkovič iz Stanetincev, ki se je udeležil tudi letošnje košnje v Cerkvenjaku. 

[[image_1_article_67749]]

Kosili so le dvakrat letno 

Bratkovič dodaja, da je danes malo ljudi, ki še obvladajo košnjo z ročno koso, sam se je te spretnosti naučil kot otrok in že kot osnovnošolec kosil travnike, koso pa mu je klepal sosed. Pravi, da je bilo zelo pomembno, da so bili travniki lepo pokošeni. Kosili so le dvakrat letno; običajno konec junija in drugič v septembru. Pokošeno travo so ročno pograbljali s senčnih mest, jo potem z grabljami in vilami obračali in jo z vozom pripeljali domov. Ponekod so krmo nosili domov s tako imenovanimi krpljami (pripravo iz ovalnega obroča in vrvi, ki se uporablja za prenašanje krme in listja). Ročne kose so v zgodnjih 70. letih povečini zamenjale traktorske in druge kosilnice. 

[[image_2_article_67749]]

Kdo je bil najboljši?

Dogajanje v Cenkovi se je začelo v popoldanskih urah ob lepem sončnem vremenu, zbrane pa sta nagovorila predsednik turističnega društva Alojz Zorko in župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki še vedno obvlada košnjo z ročno koso. To je pokazal tudi na prireditvi. V nagovoru je poudaril, da je zelo vesel, da v Cerkvenjaku še vedno negujejo ta stari kmečki običaj, s katerim je rasla današnja starejša generacija. Zato Občina Cerkvenjak takšne dogodke tudi podpira. 

V košnji so se pomerili moški in ženske. Slednji sta bili le dve, na koncu je po mnenju sodniške ekipe z delom najbolje opravila Valerija Juršnik iz Negove, druga je bila Dragica Majer iz Vanetine. Med moškimi v starostni skupini do 60 let je prvo mesto osvojil Srečko Kramberger  iz Cogetincev, drugo Branko Lorenčič iz Čagone in tretje Dušan Kocmut prav tako iz Čagone. V starejši skupini nad 60 let je najbolje kosil Drago Rokavec iz Brengove, drugi je bil naš sogovornik Franc Bratkovič iz Stanetincev, tretji pa Franc Žmavc iz Cenkove. 

[[image_5_article_67749]]

Kot je običaj, so na prireditvi prikazali tudi obračanje trave in trosenje plastov, ob koncu pa je sledila malica z domačimi dobrotami. 

[[image_3_article_67749]]

[[image_4_article_67749]]