V bližnjem Grazu gradijo surfarski in kajakaški val v bližini graškega otoka na Muri, se bi lahko kaj takšnega zgodilo tudi pri nas?

Mesto Graz bo investiralo kar 6,5 milijonov evrov v projekte v okolici Mure. Eden od projektov je tudi val za surfanje in kajake v divjih vodah v bližini njihovega umetnega otoka na Muri. Končne odločitve bodo sprejeli junija letos, nato pa so na vrsti dovoljenja. Celoten projekt pa upajo, da bo končan v začetku 2022.

Raj za surfarje in kajakaše

Projekt, ki bo zaživel v naslednjih dveh do treh letih, predstavili pa so ga graški župan Siegfried Nagl, podžupan Eustacchio ter kancler Kurt Hohensinner. “V Muro želimo namestiti hidravlično strukturo za kajakaše in surfarje. Kar pomeni, da bo možno gledati surfarje kar 8 mesecev na leto, kako jahajo dvometrske valove, ob njih pa se bodo spuščali kajaki. Nekaj podobnega je že v Munchnu, a ne tako blizu mesta, zato je to nekaj resnično odličnega,” je na novinarski konferenci povedal župan Nagl.

Foto: Facebook

 

Kajakaši bodo dobili pot z valolomi, manjšimi jezi in nasipi ter kamni. “To je dobro tudi za sulce, velik postrvi, ki imajo v Muri tudi svoj habitat.” Že septembra pa bi naj prebivalci in obiskovalci dobili teraso za sončenje, projekt pa ima dolg spisek novosti, na katerih še bodo delali v prihodnjih letih.

Osvetljene kolesarske poti

Želja vseh vpetih v projekt je, da se Mura razdeli na dva pola, en bi bil namenjen ljudem za šport, rekreacijo in poleževanje, drugi pa živalim, za katere bi bilo lepo poskrbljeno. Poskrbeli pa bodo tudi za kolesarjo z novo kolesarsko potjo na obeh straneh Mure, kjer se bo možno pripeljati od severa proti jugu, sedaj tudi po osvetljeni poti.

Foto: Facebook

Tudi mariborski župan Saša Arsenovič obljublja ureditev Lenta ter celo plažo, je možno, da bomo kdaj tudi tukaj dobili kakšno podobno športno ureditev reke Drave?