Kralj Matjaž in Martin Krpan bosta danes pokukala v Bruselj. Družbo jima bodo delali ris, modras, človeška ribica in druge slovenske znamenitosti. Slikarska razstava, ki je nastala pod mentorstvom Melite Ragolič, bo v Bruslju na ogled vse do decembra.

Danes mariborsko šolo umetnosti Atilem v Bruslju čaka posebno prijeten dogodek. Na povabilo Tine Čeh, mlade slovenske umetnice, ki že vrsto let živi in dela v Bruslju, so postavili razstavo umetniških del na temo Slovenije. Na ogled bo postavljenih 17 umetniških del, ki so nastala pod mentorstvom Melite Ragolič, vodje Atilema.

Tina je potrkala na vrata

Melita skupaj s partnerjem Romanom živi za umetniško šolo Atilem. Iz nekaj skupin tečajnikov je šola prerasla svoje zidove in zdaj jih najdete na Glavnem trgu, kjer delo umetniškega ateljeja ter dramske šole lahko opazujete kar skozi izložbeno okno.

Podobni ulični koncept šole najdete pri Tini Čeh v Bruslju. Njen Cultural creative corner prav tako združuje več zvrsti kulture, odprtost skozi izložbeno okno pa mimoidoče vabi na podoben način kot šola umetnosti Atilem. Tina tudi sicer promovira slovenski jezik, v njenem programu namreč najdete slovenske bralne urice, ki se jih zelo radi udeležujejo Slovenci v Bruslju skupaj s svojimi otroci.

Nekega dne se je Tina pojavila na vratih, se predstavila in nas povabila k sodelovanju.

Naključje je hotelo, da je Tina med brskanjem po enem izmed družabnih omrežij uzrla Melito in njeno delo: »Videla sem, da nam nekdo iz Bruslja na objavo daje srčke. Pojma nisem imela, kdo bi to bil, seveda pa sem bila zadovoljna, da so nas opazili tudi čez mejo. Nekega dne se je Tina pojavila na vratih, se predstavila in nas povabila k sodelovanju,” nenavaden začetek sodelovanja opiše Melita.

Tina Čeh je Atilem po naključju opazila na Facebooku in zraslo je lepo sodelovanje.

Preostanek sodelovanja je zgodba, ki so jo tkali kar leto dni. Že danes pa bodo slavnostno na ogled postavljeni sadovi skupne ideje in enoletnega dela, končno je namreč napočil trenutek, ko bo mariborska šola umetnosti Bruslju pokazala tipične slovenske motive.

Kralj Matjaž, Predjamski grad in kar je še tipično slovenskega

Tina, ki v zdaj domačem Bruslju precej sodeluje s slovenskim veleposlaništvom, si je zamislila, da bi v času predsedovanja Slovenije svetu Evrope pripravili likovno razstavo umetniških del. Roman in Melita sta bila nad idejo navdušena in zgodba se je začela.

V naboru sedemnajstih umetniških del, med njimi je 15 slik ter dve risbi s flumastrom, zdaj najdete Kralja Matjaža, Ljubljanski grad, zmaja, človeško ribico, Martina Krpana, Frančiškansko cerkev, risa, Predjamski grad in ostale motive.

Ker je Slovenija trenutno predsedujoča, je bila tema – značilnosti Slovenije – tako rekoč na dlani. Melita se je z idejo obrnila na nekaj tečajnikov, najmlajša med njimi je takrat štela šele devet let.

Izzvala jih je, naj si zamislijo motiv, ki po njihovem mnenju predstavlja Slovenijo in ideje so se kar iskrile. V naboru sedemnajstih umetniških del, med njimi je 15 slik ter dve ilustraciji s flumastrom, najdete Kralja Matjaža, Ljubljanski grad, zmaja, človeško ribico, Martina Krpana, Frančiškansko cerkev, risa, Predjamski grad, modrasa in ostale motive, ki tečajnike “na prvo žogo” asociirajo na Slovenijo.

Brez izzivov ni šlo

Sodelovanje se je začelo že lansko jesen. Sprva je kazalo, da bo razstava ekspresno postavljena, potem pa smo imeli takoj po pričetku šolskega leta lockdown in ukrepe za omejevanje širjenja koronavrusa. “Vmes smo “krpali” s tečaji in po najboljših močeh delali v likovni šoli, no, v nedeljo bo razstava končno na ogled,” pot do razstave opiše Melita.

Vmes smo “krpali” s tečaji in po najboljših močeh delali v likovni šoli, no, v nedeljo bo razstava končno na ogled.

Ker so umetniška dela v večjem formatu, 90X90 cm ali pa 80X120 cm, so se soočili s težavo, kako umetnine varno dostaviti v Bruselj. Na pomoč jim je priskočilo slovensko veleposlaništvo v Bruslju, ki je uredilo, da so slike z diplomatsko pošto varno prispele v razstavišče. Razstava v Bruslju že čaka in v nedeljo bo potrebno le še prerezati otvoritveni trak.

Napeto do zadnjega trenutka

“Mladi umetniki so seveda zeloooo ponosni na svoje umetnine in želeli so si obiskati otvoritev. Ker je bila Slovenija “temno rdeča” skoraj do zadnjega trenutka nismo vedeli, če bomo v Bruselj sploh lahko šli. Najprej je kazalo, da tja niti midva z Romanom ne bova mogla,” pove Melita.

K sreči so se razmere tik pred zdajci toliko uredile, da so že v petek v Bruselj odpotovali skoraj vsi, ki so tja želeli. Poleg avtorjev in zanimivih gostov sta svoj obisk potrdila tudi župan Bruslja ter slovenski veleposlanik.

 

Kralj Matjaž in Martin Krpan bosta v družbi ostalih slovenskih znamenitosti v Bruslju še do decembra. Potem bosta doma našla pri najboljšem ponudniku na dobrodelni dražbi. Ampak to je že druga zgodba.