Opekel ga je, medtem ko se je igral v plitvini.

Slika je simbolična

Desetletnega otroka je v soboto na plaži v Rogoznici opekel ognjeni črv, medtem ko se je z drugimi otroki igral v plitvini. Kot poroča 24Sata, ga je mama nemudoma odpeljala na urgenco.

Na mestu poškodbe šop majhnih iglic

Kot je za 24Sata povedala njegova mama, se je Šimun v plitvini igral s kopico drugih otrok. Črv je opekel samo njega. Začutil je močan pekoč občutek, na roki pa so se mu hitro pojavili mehurji. Na mestu poškodbe je bil šop majhnih iglic, ki so izgledale kot razsuto steklo. Nato se je začela bolečina širiti še pod pazduho, zato ga je mama peljala na urgenco.

Črv, ki se hitro širi, sicer živi na dnu morja, najdemo ga tudi med morsko travo.

Desetletnik je na urgenci dobil injekcijo in kremo proti opeklinam. Kot je opisala njegova mama, ga je roka pekla še do konca naslednjega dne.

Kako nevarni so za nas?

Dr. Maja Krželj je za 24sata pojasnila, kako nevarna je lahko opeklina ognjenega črva: “Lahko je do določene mere nevaren, ker ima v sebi tanke iglice, prav tako pa izloča koktelj strupov, ki so namenjeni usmrtitvi plena.” Ognjeni črvi sicer niso tako nevarni, saj ne gre za živali, ki bi zelo ogrožale ljudi, ker jih ne napadajo. Gre za počasne živali, ki se hranijo z morskimi organizmi.

O povečanju števila ognjenih črvov v Jadranskem morju se poroča že nekaj let, da se v zadnjih dveh letih pojavljajo pogosteje je potrdila tudi dr. Krželjeva. Črv, ki se hitro širi, sicer živi na dnu morja, najdemo ga tudi med morsko travo.

Če ognjenega črva vidite, ga pustite na miru oz. se mu poskusite izogniti. Če se vznemiri, se namreč začne braniti, ob tem pa izloči strup in poškoduje človeka. Če do tega pride, je najprej potrebno odstraniti bodice, ki jih zarije v kožo žrtve.