Na Hrvaškem se začenja poletna sezona, ki je za državo vrhunec turistične sezone. Ob tem je veliko pritožb nad cenami taksistov, sploh tistih, ki turiste vozijo z letališča, poroča Žurnal24. Najvišje cene za prevoz iz mestne luke do letališča bi naj segale do več kot sto evrov.

Zaradi težav so določili cene, ampak se jih ne držijo

Visoko zaračunavanje cen turistom s strani taksistov je v preteklosti že povzročilo nekaj težav za državo. Družba Aerdrom Split je zato pred dobrim mesecem določila predpisane cene taksi storitev, ki so jih objavili pred vhodom na potniški portal. Vožnja do Trogirja bi naj tako stala 150 kun oz. 20 evrov, do okoliških marin 220 kun oz. 29 evrov, do Omiša 600 kun oz. 80 evrov in znotraj Splita med 330 in 380 kun oz. 44 in 50 evrov.

Toda taksisti se predpisanih cen ne držijo, ob tem pa se izgovarjajo, da hrvaška zakonodaja ne omejuje cen prevozov. Objavljene cene tako povzročajo dodatne težave, saj so turisti neprijetno presenečeni, ko na koncu vožnje prejmejo račun, na katerem se cena razlikuje od tistega, kar so videli na letališču.

Zneski, ki jih taksisti računajo, so tudi dvakrat višji od predpisanih cen za določeno relacijo. 

Taksistom pa lahko ob neupoštevanju predpisanih cen grozi, da bodo izgubili službo. “Če se ne bodo držali jasnih dogovorov, ki izhajajo iz pogodb o koncesiji, ne bodo več delali“, je za hrvaške medije povedal predsednik prevoznikov pri Združenju podjetnikov Split.