“Evropski politiki so s svojimi potezami zadali resen udarec svojemu gospodarstvu,” je dejal Vladimir Putin. “Samo neposredne izgube Evropske unije zaradi sankcij lahko presežejo 400 milijard dolarjev na leto,” je dejal Putin in dodal, da bodo stroške krili državljani, poroča Index.hr.

Putin napoveduje povečanje neenakosti v Evropi

Putin napoveduje, da bo Evropa še povečala neenakost in da bo posledično prišlo do razkola v družbi. Po mnenju ruskega predsednika je Evropa naredila gospodarske napake, kar bo privedlo do napada radikalizma, v prihodnosti pa do menjave političnih elit v EU.

Putin je obenem dejal, da je Evropska unija izgubila politično suverenost te da njene birokratske elite plešejo na tujo melodijo in škodujejo lastnemu prebivalstvu, resnični interesi Evropejcev in nacionalnega gospodarstva pa se zanemarjajo in potiskajo na stran.

“Neuspešna energetska politika je prispevala k dvigu cen v Evropi. Rusija ni imela nič z rastjo cen energentov, gorivo je začelo dražiti že veliko pred posebno operacijo,” je dejal Putin. 

Ruski predsednik je napovedal, da je možno, da bo Rusija lahko znatno povečala izvoz hrane in gnojil, obseg zalog žita pa bi se lahko v naslednji sezoni povečal na 50 milijonov ton.

Putin je dejal, da obstaja več možnosti za izvoz ukrajinskega žita naenkrat, vendar se bodo le kijevske oblasti odločile, kako to storiti, še navaja Index.hr.