V Zavezništvu osvobodimo Slovenijo pričakujejo takojšen odstop DVK, saj menijo, da so člani DVK vpleteni v ponarejanje, so sporočili. Povod za poziv so težave zavezništva pri vlaganju kandidatnih list za volitve v DZ v Mariboru. Tam jih je po njihovih besedah okrajna volilna komisija prisilila k spremembi imena liste. V komisiji očitke zavračajo.

Očitki poneverbe in goljufije

Kandidati koalicije zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) za poslance v 7. volilni enoti Maribor trdijo, da niso podpisali izjave, da kandidirajo kot kandidati liste Gibanje Zedinjena Slovenija, ampak z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo. “Samo tej listi smo dejansko dali svoje soglasje za kandidaturo na volitvah in nobeni drugi,” so zapisali v javnem vprašanju in pozivu Državni volilni komisiji (DVK).

Zapisali so, da je za odstop dovolj tudi dejstvo, da morda zgolj niso opravili nalog, za katere so zadolženi in plačani z davkoplačevalskim denarjem.

Od DVK zato zahtevajo, da pojasni, “kdo in zakaj je ponaredil dokumente oziroma kdo in s kakšnim namenom goljufa na državnozborskih volitvah“. Kot navajajo, DVK zaradi poneverbe in goljufije pozivajo k odstopu. Zapisali so, da je za odstop dovolj tudi dejstvo, da morda zgolj niso opravili nalog, za katere so zadolženi in plačani z davkoplačevalskim denarjem.

Do nepravilnosti je prišlo konec marca

Do domnevnih nepravilnosti je prišlo konec marca, ko je mariborska okrajna volilna komisija ZOS pozvala, naj popravi vloženo kandidatno listo, saj naj iz nje ne bi bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon. Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško pa je takrat dejal, da so jih k spremembi imena liste “dobesedno prisilili“.

Predsednik volilne komisije Maribor Branko Reisman je danes za STA dejal, da so ZOS najprej opozorili na pomanjkljivosti. “Niti ni bilo organov, niti aktov, ničesar od stranke SSN, nobene listine, ki bi izkazovala, da obstaja koalicija strank,” je povedal. Predstavnik Stranke slovenskega naroda (SSN) je nato po Reismanovih besedah prišel popraviti vlogo in jo spremenil “čisto po svoji volji“.

Glede spremembe imena so se v ZOS konec marca pritožili tudi na vrhovno sodišče, ki pa je njihovo pritožbo zavrnilo z odgovorom, da ZOS za pritožbo ni imelo pravnega interesa.

Tudi zaradi zapletov v Mariboru, so v ZOS v četrtek na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne.

STA