V sedmi volilni enoti, v volilnem okraju Maribor IV, se za mesto poslanke na listi stranke Resni.ca poteguje Nina Radenković. V zadnjem tednu pred državnozborskimi volitvami smo ji zastavili deset vprašanj. Enak seznam vprašanj smo posredovali kandidatom za poslance vseh strank in list, katerih kandidati se potegujejo za vstop v državni zbor. Omejili smo se na kandidate znotraj sedme in osme volilne enote.

Zakaj ste se poleg svoje zaposlitve odločili za kandidaturo poslanke?

Želim si državo, v kateri si bodo upokojenci lahko privoščili več kot le kruh in mleko, otroško veselje ne bo vprašljivo, naša blaginja bo samoumevna. Popolnoma se zavedam, da čez noč ni mogoče spremeniti tega koruptivnega sistema, ki nas lažno deli na vse možne pole, nas zavaja, nam krade. A nekje je potrebno začeti. Zato sem se tudi odločila za kandidaturo.

Poudariti želim tudi to, da sem se za kandidaturo pri stranki Resni.ca odločila, ker je predsednik stranke Zoran Stevanović moj dober prijatelj, izven političnih področij. Poznam ga kot izredno razgledanega človeka, z neverjetno psihično in fizično pripravljenostjo ter predvsem s posluhom za ljudi. To so značilnosti, ki so pogoj za dobrega vodjo oz. predsednika.

V primeru, da boste izvoljeni, ali nameravate svoj čas v celoti nameniti poslanski funkciji?

Da. Moja zaposlitev na to pravzaprav nima vpliva. Sem samostojna podjetnica, čemur se ob morebitni izvolitvi brez težav odpovem.

Kako nameravate sodelovati z drugimi političnimi in strokovnimi deležniki?

Na tem področju ne vidim težav. Tako prej kot sedaj imam okrog sebe ljudi, ki pripadajo neki stranki, a nas to ne razdvaja. Če smo sposobni komunicirati na nivoju, je marsikatero sodelovanje mogoče.

Kar se tiče področij, je sodelovanje možno s tistimi, ki se bodo borili proti korupciji, bodo podpirali zniževanje zunanjega dolga, saj bomo le tako dosegli suverenizem, bodo dali poudarek na samooskrbi ter zniževanju davkov in prispevkov (na podlagi katerih lahko zvišamo plače in pokojnine) ter v ospredje potiskali razvoj mladih, razvoj športa in razvoj kulture. Kar se preteklih dveh let tiče, seveda s tistimi, ki so za ukinitev covid ukrepov.

Kakšen je vaš odnos z Univerzo v Mariboru in drugimi institucijami v Mariboru?

Kot študentka Fakultete za logistiko imam na omenjeno institucijo lep spomin. Neposrednih odnosov sicer nimam. Prav tako se mi zdi zelo pomemben program Erasmus ter v sklopu tega tudi društvo Erasmus.

Koliko izkušenj imate z delom v politiki?

Do sedaj nisem bila na nobeni politični funkciji. V ekipi stranke Resni.ca sem leto in pol.

Ali podpirate sprejetje posebnega zakona za razvoj Maribora kot središča V kohezijske regije?

Da.

Ali podpirate decentralizacijo in selitev sedežev nekaterih državnih institucij v Maribor?

Da (ne samo v Maribor, tudi druge kraje).

Ali podpirate zdravstveno reformo, ki bo zagotovila javno objavo čakalnih vrst in bo v ospredje postavila pacienta?

Absolutno.

Ali podpirate energetsko neodvisnost Slovenije tudi za ceno povišanja cen energentov?

Dejstvo je, da je Slovenija preveč odvisna od tujine pri oskrbi z energenti, kar je v teh časih več kot očitno. Menim, da lahko vzpostavimo tak sistem, ki ne bi pomenil višjo ceno energentov ter bi hkrati izboljšal položaj Slovenije (lokalna samooskrba na ravni kraja, mesta z električno energijo iz obnovljivih virov energije, odvisno od geografskih in naravnih danosti tega kraja; subvencije za povečanje števila sončnih elektrarn; informiranje javnosti o prednostih sistema lastne proizvodnje električne energije idr.).

Ob tej priložnosti bi želela opozoriti še na to, da trenutno nimamo nobenega sistema za pridobivanje energije, ki ne bi bil škodljiv za okolje na tak ali drugačen način. Izbirati moramo le med večjim in manjšim zlom, smotrno porabo ter družbenim konsenzom med tem koliko škode bomo povzročili okolju in koliko udobja civilizacije smo se kot družba pripravljeni odreči na račun manjše porabe elektrike.

Ali podpirate reformo socialne zakonodaje z uvedbo enotnega temeljnega dohodka?

Ne. V tem primeru bi se naslonila na program naše stranke, kjer imamo opredeljeno reformo socialnih transferjev.