Do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po njihovi krivdi, so zagotovili na Pošti Slovenije.

Pošiljke v tujino odpravijo pravočasno

Pošta je storila vse, da bi zagotovila dostavo pošiljk v čim krajšem času. Pošiljke za tujino odpravijo pravočasno, so pojasnili po tistem, ko so se pojavila poročanja o zamudah pri pošiljkah za volilne upravičence v tujini.

Že v primeru začetka oddaje pošiljk gre za štiridnevni zamik glede na ustaljeno prakso, ugotavljajo na pošti.

Prva oddaja pošiljk za volilne upravičence s stalnim prebivališčem v tujih državah je bila 13 dni pred pričetkom volitev, medtem ko je bila prva oddaja pošiljk za predčasne volitve v letu 2018 izvedena 17 dni pred izvedbo volitev. Že v primeru začetka oddaje pošiljk gre za štiridnevni zamik glede na ustaljeno prakso, ugotavljajo na pošti.

Prav tako je do zamika prišlo pri zadnjem dnevu oddaje pošiljk, in sicer so bile pošiljke Pošti Slovenije letos predane le devet dni pred izvedbo volitev oz. štiri delovne dni pred dnevom, ko je treba izvesti njihovo dostavo naslovnikom. V letu 2018 so bile zadnje pošiljke za predčasne volitve v DZ oddane 13 dni pred dnevom volitev oz. devet delovnih dni pred dnevom, ko je treba izvesti dostavo naslovnikom. V tem primeru gre za razliko pet delovnih dni glede na običajno prakso oddaje.

47 vreč glasovnic

Pojasnili so tudi, da je prvi del pošiljk za volivce v evropskih državah v količini okoli 22.300 pošiljk prejela 11. aprila, naslednji dan pa je pošta prejela še okoli 12.000 pošiljk, ki jih je treba še skenirati, žigosati, usmeriti in pripraviti v poštne sklepe. Skupaj je šlo za 47 vreč, od katerih jih je bilo v naslovno državo 33 dostavljenih 13. aprila, 14 vreč pa je bilo dostavljenih naslovnim poštam naslednji dan. “Ker gre za prednostne pošiljke, bi morale biti vse omenjene pošiljke naslovnikom dostavljene najkasneje v torek, 19. aprila,” so navedli.

Po zadnji preveritvi je na naslovne pošte evropskih držav že včeraj prispelo več kot 60 odstotkov vreč. Ostale bi morale na naslovne pošte evropskih držav prispeti danes, tako da bo dostava pošiljk praviloma izvedena do petka.

V petek so prejeli še okoli 21.300 pošiljk, za katere je Pošta Slovenije poskrbela tudi med prazničnim vikendom. Pošiljke so bile iz Slovenije odpravljene v noči na torek. “Po zadnji preveritvi je na naslovne pošte evropskih držav že včeraj prispelo več kot 60 odstotkov vreč. Ostale bi morale na naslovne pošte evropskih držav prispeti danes, tako da bo dostava pošiljk praviloma izvedena do petka,” so še dodali v sporočilu za javnost.

Ob tem so navedli, da so roki prenosa pisemskih pošiljk v mednarodnem prometu informativni, in ne zagotovljeni, zato Pošta Slovenije ne more odgovarjati za morebitno nepravočasno dostavo.