Zaradi napake pri računalniškem določanju mandatov je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe.

DVK je zapisnik, ki bo danes predvidoma tudi objavljen v uradnem listu, soglasno sprejela v soboto. Kot so sporočili, so strokovnjaki pri naknadnem preverjanju izidov ugotovili, da je prišlo do napake pri računalniškem določanju mandatov, tako da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države.

Znano, kdaj bo Pahor sklical ustanovno sejo DZ

Tudi po ugotovitvi napake ostaja razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer enaka – Gibanje Svoboda bo imelo 41 poslancev, SDS 27, NSi osem, SD sedem in Levica pet poslancev.

Glede na neuradne izide pa so spremembe pri šestih mandatih, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah. V stranki Gibanje Svoboda sta tako mandat prejela kandidata Franc Props in Tine Novak, nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep. V SDS sta mandat prejela Alenka Helbl in Dejan Kaloh, nista pa ga prejela Maja Kocjan in Andrej Kosi. V NSi je mandat prejel Janez Žakelj, ni pa ga prejel Klemen Matk. V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif, ne pa Ana Černe.

Po podatkih DVK je bilo na volitvah oddanih 1.203.373 glasovnic. Volilna udeležba je bila 70,79-odstotna. Volivci so najvišjo, 34,45-odstotno podporo namenili Gibanju Svoboda, SDS je prejela 23,48-odstotno, NSi 6,86-odstotno, SD 6,69-odstotno in Levica 4,46-odstotno podporo.

Predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko bosta danes predsedniku republike Borutu Pahorju predala zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v DZ, ki so bile 24. aprila. Pahor bo po napovedih ustanovno sejo DZ sklical za petek, 13. maja, poroča STA.

Janša zahteva odstop

Janša je sicer na Twitterju zapisal, da je zaradi napake čas za odstop celotne DVK. “S predsednikom in direktorjem kot najbolj odgovornima na čelu,” je ob ob tem dodal. Pred tem je zapisal tudi, da je bil edini član SDS v Državni volilni komisiji preglasovan, ko je predlagal ponovno preverjanje mandatov ter dan odloga za razglasitev rezultatov.