Sodeč po raziskavi se za prestop parlamentarnega praga obeta boj med SAB, Povežimo Slovenijo, Pirati, Našo deželo in SNS. Gibanje Svoboda bi v primerjavi z marčevskim merjenjem prejelo 3,1 odstotne točke višjo podporo. Ta se je zvišala tudi SDS, ki bi prejela 1,8 odstotne točke več. Na tretjem mestu bi bila s 7,9 odstotka SD, kar je 1,5 odstotne točke manj kot marca. Sledijo še Levica, ki je zabeležila 1,4 odstotne točke manj kot marca (5,8 odstotka), NSi s 5,5 odstotka (0,5 odstotne točke več) in LMŠ s 4,6 odstotka (0,8 odstotne točke več).

Minimalna razlika loči SAB in Povežimo Slovenijo. Prva ima 2,9 odstotka podpore, druga pa 2,8 odstotka. Sledijo še Piratska stranka in Naša dežela (obe bi prejeli 2,4 odstotka), SNS (2,3 odstotka), Resni.ca (1,7 odstotka), Naša prihodnost in Dobra država (1,2 odstotka) in DeSUS (0,9 odstotka).

Zvišal se je tudi delež  opredeljenih anketirancev in volilna namera

Več kot desetina vprašanih (11,7 odstotka) še ne ve, katero stranko bi volili, nobene ne bi volilo 3,9 odstotka vprašanih, 2,9 odstotka vprašanih pa ni želelo povedati, katero stranko bo volilo.

Ob upoštevanju zgolj tistih, ki bi verjetno odšli na volišča, bi Gibanje Svoboda prejelo 22,5 odstotka, SDS 20,2 odstotka, SD 9,5 odstotka in Levica 7,9 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi prestopili še NSi (5,8 odstotka) in LMŠ (pet odstotkov).

Po podatkih Medianine raziskave se je zvišal tako delež opredeljenih anketirancev kot tudi volilna namera. Od 60-odstotne opredeljenosti v marcu je v aprilu opredeljenih 80 odstotkov anketirancev. V primerjavi z lanskim aprilom, ko je 55 odstotkov anketirancev dejalo, da se bo udeležilo volitev, je takih tokrat 70 odstotkov.

Delo vlade 48 odstotkov vprašanih ocenjuje kot negativno oziroma zelo negativno, 22 odstotkov ji pripisuje srednjo oceno, 27,7 odstotka vprašanih pa ga ocenjuje kot pozitivno oziroma zelo pozitivno.

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, na drugem mestu je z največjim skokom meseca predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Sledijo trije ministri, zdravstveni Janez Poklukar, infrastrukturni Jernej Vrtovec in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Peto mesto si slednji deli s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem.

Mediana je raziskavo na vzorcu 1027 ljudi opravila med 4. in 7. aprilom.