Reprezentanca Španije je prvi polfinalist evropskega prvenstva v Nemčiji. V prvem četrtfinalu v Stuttgartu je Španija po podaljšku z 2:1 (0:0, 1:1) premagala gostiteljico Nemčijo. Njen tekmec v polfinalu bo boljši iz večernega četrtfinalnega dvoboja med Francijo in Portugalsko.

V dosedanjem delu je Španija edina dobila vse štiri tekme, boljša je bila od Hrvaške, Italije, Albanije in osmini finala Gruzije. Nemčija je na prvenstvu do danes trikrat zmagala (Škotska, Madžarska, v osmini finala Danska) in enkrat igrala neodločeno (Švica).

Prvi gol za Špance v 52. minuti

Vsaj v prvem delu ekipi nista preveč tvegali. Nemčija je imela ob pričakovani navijaški premoči na tribunah nekaj terenske premoči, toda ni je znala unovčiti pred golom Unaia Simona. Tudi Manuel Neuer v vratih domače ekipe ni bil povsem brez dela, a zares nevarno ni bilo.

Španci so morali že v osmi minuti poseči po menjavi, potem ko je po prekršku Tonija Kroosa iz igre moral Pedri, zamenjal ga je Dani Olmo. Za Nemce sta bila v tem delu igre bolj nevarna David Raum in Kai Havertz, Španci so spet zapretili ob koncu polčasa, a prav tako ne preveč nevarno ob strelih Olma in Nica Williamsa.

Španci pa so so nato povedli po hitri akciji v 52. minuti, ko je nemški obrabi pobegnil Lamine Yamal in podal v sredino, kjer je v prazen prostor vtekel Olmo in udaril s kašnih 15 metrov.

Po dveh ne preveč nevarnih akcijah Nemčije ter prostem strelu Špancev v 74., ko je z nekaj težavami žogo Neuer ujel, je bila Nemčija najbližje izenačenju v 77. minuti. Po podaji Floriana Wirtza se je sam pred Simonom znašel Niklas Füllkrug in kljub oviranju španske obrambe prišel do strela, a je žoga končala v vratnici.

Napet konec tekme

Ko se je že zdelo, da bo Špancem uspelo zdržati nemške napade, pa je v 87. minuti Maximilian Mittelstädt poslal žogo v kazenski prostor, Joshua Kimmich jo je z glavo preusmeril pred gol, tam pa je bil na treh metrih na pravem mestu Wirtz in jo ob pomoči vratnice poslal v gol.

V prvem podaljšku so Nemci še pod vplivom poznega izenačenja imeli terensko premoč, vendar brez zares nevarne akcije. Na španski stani je nato nevarno meril Mikel Oyarzabal v 102. minuti, na enak način s strelom tik ob vratnici se je končala nemška akcija Wirtza v 105.

Takoj na začetku drugega dela podaljška so Nemci zahtevali igro z roko Marca Cucurelle po strelu Musiale, a je niso dočakali.

Ko je že kazalo na enajstmetrovke, so tik pred koncem udarili Španci. Po podaji Olma v kazenski prostor v 119. minuti so Nemci povsem pozabili na rezervista Mikela Merina, ki je neoviran brez težav zadel z glavo. V petminutnem dodatku so Nemci silovito pritiskali in iskali podaljšek za enajstmetrovke, toda Füllkrug je z zadnjim nevarnim strelom žogo poslal tik ob vratnici.

STA