Slovenija je igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo v Katarju prihodnje leto. Za konec je premagala Ciper (2:1). Premešana postava je sicer večji del prevladovala, toda rezultat kaže, zakaj Slovenija težko tekmuje že za tretja mesta. Premalo doseženih golov in preveč napak v obrambi. Tokrat ni bilo usodno, še zdaleč ne, vtis ni slab, ni pa izjemen. Kot da je reprezentanca tam, kjer je že bila. Oziroma ni bila. 

Naše izbane vrste v Katarju ne bo, kar smo vedeli že mesec dni. Ostala je bitka za tretje mesto, ki se je ponudila kot preverba, test, možnost. Izplen pa… Slovenija ni Slovaška. Tudi Ciper ni Malta, pa vendar. Zmaga je prišla z goloma Mihe Zajca in Adama Gnezde Čerina v drugem polčasu po seriji zapravljenih priložnosti v prvem. Ampak prišel je tudi evrogol Cipra. In celo misel, da se tekma ne bo končala z zmago. Kar pove veliko. Tekma je tako po svoje tudi zamujena priložnost, da bi res navdušili. In se tako oddolžili. Včasih borba ni dovolj. Včasih pač potrebuješ kvaliteto. Te Slovenija v napadu, žal, nima.

Manjkal je samo zgodnji gol

Selektor Matjaž Kek je dobil slabo novico na ogrevanju: Miha Mevlja in Andraž Šporar nista bila nared. V obrambo je vrnil Jako Bijola in Žana Karničnika, začenjata tudi Adam Gnezda Čerin in Jasmin Kurtić. V napad pa je Kek vtaknil kar Žana Celarja že ob prvem vpoklicu. Slovenija je sicer spomladi na Cipru izgubila.

Slovenija je igrala, kot pritiče zadnji tekmi in pred kar solidno obiskanimi Stožicami. Na polno. Brez pomisleka: čimprej do prvega gola. Selektor Kek je postavil tudi tako postavo. Saj ni imel česa izgubiti. No. Ne povsem. Taka postava, premešana, potem ko sta Miha Mevlja in Andraž Šporar ostala brez nastopa zaradi poškodb,je bila narejena, da čimprej zabije.

Prvo priložnost je nemudoma dobil Miha Zajc, strelec prvega gola proti Slovaški in naslednji Kekov adut v seriji adutov. Za Slovenijo so bili obenem velik motiv informacije iz Malte, kjer je Slovaška skoraj takoj zabila ekspresno kar tri gole.

Saj v Stožicah je tudi Slovenija silovito pritiskala, ampak je strel Jasmina Kurtića v 16. minuti po kotu končal v prečki, v naslednji akciji pa je Benjamin Verbič prav tako streljal z glavo, toda vratar Michael je žogo odnesel čez gol. Ciprčani so se samo še bolj povlekli pred gol in čakali, kako jih bodo Slovenci zlomili in našli pot. Ko so se na čakanje navadili, so dobili več zagona. Komaj so prišli do žoge, čakalo se je zgolj še na prvi gol. Ali pa da bodo morebiti Ciprčani videli, kakšno je življenje na slovenski polovici.

Celar že slišal svoje ime… 

Slovenija je imela še tretjo priložnost z glavo, ko je streljal Zajc. Idealen predložek Petra Stojanovića, pa spet nenatančen strel. Težko bi lepše. Gol je sicer nato padel, vendar je bil Žan Celar v ofsajdu, razveljavljeni zadetek pa je toliko bolj skalilo, da so iz zvočnikov že brali njegov priimek in vrteli muziko. Kar je še bolj skelelo, je bila poškodba Benjamina Verbiča, ki je moral iz igre, Kek pa je vanjo poslal Sandija Lovrića.

Slovenija se je nato kar mučila, da bi zabila do polčasa, najbližje pa je po še enem predložku bil Žan Celar. Podaljšal je, močno, ampak Michael je strel znova ubranil. Ciprčani so ugotovili, da se s Slovenijo da igrati. Spet.

V drugem polčasu je pa le steklo

Drugi polčas se je začel enako kot prvi. Na polno in brez ovinkarjenja. Petar Stojanović je naredil, kar vedno počne. Gre na polno. Prodrl je, močno podal, odbitek. Toda tokrat je odbil nazaj Miha Zajc in na polno zadel v mrežo.

Sledilo je pričakovanje, koliko golov bo Slovenija še dala. Izkazalo se je, da stežka še kakega. Saj ne, da strelov ni manjkalo, akcij še manj, toda zaključki so še naprej rak rana te tudi premešane ekipe. Sploh proti takemu Cipru. Ni šlo, Ciper je celo sam prišel do priložnosti in tudi Oblak je moral posredovati. Slovaki pa so samo še polnili mrežo Malte.

Drugi gol je le prišel. Adam Gnezda Čerin je dobil odloženo žogo Žana Celarja in zabil s kar poštene razdalje. In to je bilo glede napada tudi vse. Ne pa, ko gre za gole na tekmi. Kek nima ekipa, ki bi se lahko varno, udobno namestila v vodstvu. Dokaz? Gol Andronikisa Kakoullija, ko je gladko zaobšel Jako Bijola ter izjemno zadel z razdalje, Jan Oblak je bil nemočen.

 

Slovenija – Ciper 2:1 (0:0)

Strelec: 1:0 Zajc (48.), 2:0 Gnezda Čerin (84.), 2:1 Kakoulli (89.)

Stadion: Stožice, Ljubljana, 4.000 gledalcev

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)

Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Balkovec, Karničnik, Zajc (84 Štulac), Kurtić, Gnezda Čerin, Iličić, Verbič (31. Lovrić), Celar (90+4 Vrhovec).

Ciper: Michael, Andreou, Laifis, Antoniades, Demetriou, Artimatas, Kastanos, Avraam, Cionis, Papoulis, Sotiriou.