Eritrejec Biniam Girmay je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Aurillaca do Villeneuve-sur-Lota (203,6 km) je bil najboljši po sprintu glavnine. Vodilni v razvrstitvi je še naprej slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), medtem ko je po padcu v zadnjem delu etape več kot dve minuti izgubil Primož Roglič. Petindvajsetletnik s Klanca pri Komendi je po hitrem, a zanj relativno mirnem dnevu z le eno nevšečnostjo zaradi padca pred njim ohranil 1:06 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Na tretjem mestu je po sredini zmagi v Centralnem masivu Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki zaostaja 1:14 minute.

Roglič je izgubil veliko časa

Veliko časa pa je po spletu nesrečnih okoliščin izgubil Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe). Pred etapo četrtouvrščeni Kisovčan je padel okoli 12 km pred koncem etape, nato pa se kljub pomoči ekipe načet ni mogel več vrniti v glavnino. Izgubil je več kot dve minuti in izgubil četrto mesto v skupnem seštevku. V današnji etapi so ekipe najboljših preostalih sprinterjev, odstopil je na tem Touru neprepoznavni Nizozemec Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL), skušale držati visok ritem zaradi utrujenih nog. Tudi četverica v ospredju si ni privozila dovolj velike prednosti, da bi obračunala za etapno zmago. Je pa Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) ujel Pogačarja v razvrstitvi najboljšega hribolazca.

Kljub temu ubežniki niso imeli možnosti proti hitri glavnini. Ta jih je ujela 40 km pred koncem, njihovi sprinterski kapetani pa so obračunali za zmago v etapi. Najmočnejši je bil še tretjič na tem Touru Girmay (Intermarche-Wanty), ki je slavil 16. zmago v karieri. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Woutu Van Aertu (Visma-Lease a Bike), tretje pa domačinu Arnaudu Demaru (Arkea-B&B Hotels). V petek bo na vrsti še druga tranzicijska etapa do Pirenejev od Agena do Pauja, piše STA.