V ponedeljek je OKS predstavil seznam 90 športnikov, ki bodo zastopali Slovenijo v Parizu, na njem pa se je znašlo šest kolesarjev, štirje moški in dve dekleti. Veliko prahu dviga odločitev, da na seznam za Pariz niso uvrstili dvakratne državne prvakinje Urške Žigart.

"Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo"

Prednost pred 27-letnico je selektor ženske reprezentance Gorazd Penko dal Eugenii Bujak in Urški Pintar. Na svetovni lestvici UCI je sicer Žigart najboljša Slovenka na 113. mestu, Bujak je 138., Pintar 232. Žigartova je pred kratkim na državnem prvenstvu slavila prepričljivo zmago tako v vožnji na čas kot na cestni dirki. 

"Veliko je stvari, ki bi jih lahko napisala ... a raje z dvignjeno glavo pišem svojo zgodbo. Ni najlažje sprejeti, a nekatere bitke so izgubljene, preden se sploh začnejo. Srečno vsem, ki so se jim sanje uresničile," je na Instagramu zapisala razočarana aktualna dvakratna državna prvakinja, ki trenutno nastopa na Dirki po Italiji.

Svojo izbranko je podprl tudi najboljši kolesar sveta Tadej Pogačar, ki trenutno brani rumeno majico na dirki po Franciji: "Vau, tako sem jezen. Urška Žigart, dvakratna državna prvakinja in najboljša slovenska kolesarka v svetovni karavani, ni bila izbrana za olimpijske igre. Brez besed."

Tako lepa je v dresu državne prvakinje. Vedno bom ponosen nate,” še je ob fotografiji svoje izbranke dodal Pogačar.

Kako se brani selektor?

Selektor ženske reprezentance Gorazd Penko je za Sportklub pojasnil, da bo kriteriji objektivni in subjektivni: "Pod objektivne spada prvič proga v Parizu, ki bolj ustreza Pintar kot Žigart. Drugič, Urška Žigart na enodnevnih dirkah svetovne serije ali svetovnega prvenstva nikoli ni končala med najboljšo trideseterico. Tretjič, Urša Pintar je lani slovenski reprezentanci privozila največ UCI točk. Četrtič, ko so bile letos edinkrat vse slovenske predstavnice na isti dirki svetovne serije v Italiji, je bila Urša Pintar najboljša od trojice Pintar-Žigart-Špela Kern.”

Kot je še razložil, subjektivnih razlogov nima smisla naštevati, in ob tem spomnil, da je 38-letna Pintar samo zaradi olimpijskih iger še podaljšala kariero in da nobena od dvojice kolesark, ki gresta na OI, na svetovni lestvici UCI ni tako visoko, kot je bila Pintar pred Tokiom, pa na Japonsko ni šla.