Potem, ko se je v soboto, 11. maja, tekma v Ljudskem vrtu za nogometaše Maribora klavrno končala, sta svoje nezadovoljstvo izrazila tudi športni direktor kluba Zlatko Zahovič in trener Darko Milanič. Zahovič je dejal, da je bila predstava Mariborčanov najslabša v zadnjih 12 letih: “Derbi je zelo lahko analizirati, to je verjetno v dvanajstih letih naša najslabša tekma. Se opravičujem navijačem, v svojem, v imenu strokovnega vodstva, vseh v klubu. V tej želji, da bi navijačem dali to, kar smo si vsi želeli, da bi postali prvaki na današnji dan, smo pogoreli. Bili smo premotivirani in v tem namenu, da bi vsi skupaj šli veseli s stadiona, odigrali res slabo.” 

Klub je danes, 13. maja, sklical izredno novinarsko konferenco, ki se je pričela ob 15. uri. Na našem portalu smo konferenco prenašali v živo.

Predsednik NK Maribor Drago Cotar in direktor kluba Bojan Ban sta izpostavila dogodke, ki so zaznamovali pretekli derbi. Cotar pravi, da so slabe volje ne samo zaradi poraza, pač pa tudi zato, ker je po koncu tekme v ljudi, ki so zapuščali prizorišče, nekdo iz Vzhodne tribune zalučal bakle: »Iz Vzhodne tribune je padla raketa, ko so ljudje hodili proti izhodu. To je incident, ki ga zelo obsojamo. Nk maribor se trudi, da bi take stvari zmanjšali, uvedli smo družinski sektor, prvič so bili tudi gostje z otroci iz Ljubljane.« Ban je dodal, da je to dejanje vredno vsakega obsojanja in da apelirajo na ljudi, da se ne poslužujejo takšnih prijemov, četudi so razočarani nad rezultatom. Zaradi incidenta sta bila ogrožena trener Milanič in športni direktor Zahovič, a klub sam prijave ne bo podal. V kolikor bosta funkcionarja želela morata dogodek prijaviti sama.

Zahvala navijačem

Hkrati sta se oba zahvalila navijaški skupini za srčno navijanje, prav tako nista ostro obsodila incidentov z baklami na Južni tribuni, saj menita, da so te zadeve del navijaške folklore: »Navijaška skupina viole je pokazala, kako se navija za svoj klub. Če je nogomet zaradi navijačev, je NK Maribor zaradi Viol.«

Bolj problematično, kot navijaška koreografija, bakljada, ki jo vsi pričakujejo, se zdi zgolj dejstvo, če nekdo želi z metom bakle nekoga zadeti, kar se je zgodilo po koncu tekme: »Mi bomo skupaj z organi pregona poskusili najti odgovornega za to dejanje, upam da ga bomo našli in da bodo ustrezno ukrepali.«