Ko je v nedeljo na tekmi z Aluminijem šel iz igre, se je v Ljudskem vrtu najprej vzklikalo: »Mudri, Mudri, Mudri Da, zaokrožil je njegov nadimek. Kot skoraj že pesem. Prijela se bo, če se nemara že ni. Tako kot se njegovi streli po žogi prijemajo mreže. Nato je vzklikal kar cel stadion. Tja do 2.000 duš. »Ognjen Mudrinski! Ognjen Mudrinski!«

Najprej abonmna, potem »tandem«

Zasluženo. Aluminiju je zabil prvi gol na tekmi, ki jo je Maribor na koncu prepričljivo dobil (3:0). Ko nihče drug ni več vedel, kaj narediti, da ga bodo »šumari fasali«. Pa je Ognjen Mudrinski dobil žogo. Oddal mu jo je Rok Sirk. Spet. Kot nazadnje v Šiški proti Bravu. Dober tandem sta.

Že tretja tekma zapored, ko je Mudrinski zabil. In to prvi gol. Kopru je zabil oba (2:0), Bravu (0:2) in Aluminiju (3:0) uvodnega. Skupaj že šesti gol. Na zgolj desetih tekmah v vijoličastem. In to napadalec, ki je imel, kot smo pisali po neprepričljivem začetu, abonma zicerjev.

Ilićić? Bozgo? Tavares?

Je kdo sploh imel boljši začetek, če je merilo prvih deset tekem v dresu Maribora? Še v Ljudskem vrtu stikajo glave. Je morda najbližje Josip Ilićić, ko je v poletu 2011 na (prvih in dokončnih) enajstih tekmah zabil štiri gole? Je še najbližje Kliton Bozgo, ki je zabil pet golov na prvih desetih tekmah?

Za vijoličaste sicer ni tako podrobne in izdelane statistike, kot je denimo za Olimpijo, za kar skrbi »OptaŽabar«, iz katere bi lahko legitimno črpali in podpisovali gotove številke ter ugotovitve, ki gotovo pridejo prav v tovrstnem kontekstu. Zato smo mi z nekaj pomoči na hitro preverili, kam se Ognjen Mudrinski uvršča s šestimi goli na prvih desetih tekmah.

Kar dva hat-tricka!

In tako “iz glave” smo našli, koga je Ognjen Mudrinski v nedeljo nemara vsaj ujel. Trenutnega trenerja Aluminija! Oskar Drobne je namreč v svoji prvi sezoni v prvenstvu 1996/97 v vijoličastem zabil šest golov. In to kako! Do šestih golov je prišel absolutno prej – na šestih tekmah. In to tako, da je zabil – dva hat-tricka. V dveh zaporednih tekmah, potem ko na prvih štirih še ni zabil kot 21-letnik iz Šentjurja. Tam je bil prvi strelec druge lige s kar 38 goli. V Mariboru so mu pa rekli, da je premajhen in predroben. Šele na šesti tekmi, ko je prišel do šestih golov, mu je soigralec Matjaž Kek opremo nesel v glavno slačilnico. Dotlej tja ni mogel, ni še bil med posvečenimi.

Drobne je v dveh zaporednih tekmah stisnil torej dva hat-tricka.Beltincem (4:1) v Ljudskem vrtu v 56 minutah, ko je sploh prvič zaigral v prvi postavi, Rudarju v Velenju (1:6) s klopi še prej, v 44 minutah. Drobne nato na petih naslednjih tekmah, ki jih je povrhu vse začel, ni zabil. Ko ga je Bojan Prašnikar poslal v šesto s klopi, je proti Kopru v Ljudskem vrtu spet zabil (4:1).

Skupaj štirinajst golov, največ v ekipi, ki je priborila legendarni prvi naslov državnih pvakov. Sam mi je par let tega povedal, da mu je za kar pet od prvih šest golov podal – Ante Šimundža. Drobne je bil do leta 2014 dalj časa deseti strelec lige s 87 goli na 185 tekmah za različne prvoligaše. Prehitel ga je – Marcos Tavares, najboljši strelec. No, legendarni kapetan je na prvih desetih tekmah spomladi 2008 zabil štiri gole.

Karanović: »Hvala bogu, da mu gre«

Ja, saj smo pisali o poti Mudrinskega in preboju v Mariboru že pred dvema tednoma na Maribor24. Ne bomo pisali teksta vedno, kadar bo zabil. Kajti v tem tempu bi bilo člankov preveč. Velja pa, da drugi obračajo, Mudrinski pa obrne. Kjer drugi upajo, on verjame.

»Nedvomno, da je to igralec, ki ima kvaliteto in je v šestnajstmetrskem prostoru zelo nevaren. Hvala bogu, da mu v tem trenutku to gre,« je v nedeljo povedal Radovan Karanović, trener Maribora. Mudrinski je začel še prav vse tekme v ligi, ko je dobil priložnost. Je trenutno Maribor še preveč in zgolj odvisen od njega? »Smo odvisni od njega, a ekipa dela kot celota in na koncu tudi izvrže posameznika,« je povedal Karanović.

Sicer pa je Ognjen Mudrinski tudi v Čukaričkem, denimo, sijajno začel v sezoni 2017/18, ko je v prvi srbski ligi na prvih desetih tekmah zabil pet golov.