Ilka Štuhec je zadovoljna z nastopi v svojih paradnih disciplinah, smuku in superveleslalomu, v Lake Louisu po vrnitvi v karavano svetovnega pokala po eni sezoni odsotnosti. A se zaveda, da ima še nekaj rezerve.

Vrnitev velik preizkus

Smučarke so se minuli konec tedna v svetovnem pokalu dvakrat pomerile v smuku in enkrat v superveleslalomu. Mariborčanka je bila na smukih šesta in 14., v superveleslalomu pa je zasedla 10. mesto.

Vrnitev je bila po mnenju trenerja Grega Koštomaja velik preizkus za Štuhčevo in ostale člane ekipe tudi v psihološkem smislu. “Priznati moramo, da je bila situacija pred prvim startom kar stresna za celotno ekipo. A dobili smo potrditev, da so časi s treningov kazali prav. Ilka je v stiku,” poudarja Koštomaj.

Temu pritrjuje tudi Štuhčeva: “Vtisi so super. Bil je kar velik zalogaj, ker sem si zadala visoke cilje in imela od sebe velika pričakovanja. Deloma sem jih tudi izpolnila. Vsak dan sem bila s svojo vožnjo bolj zadovoljna. Vem pa, da je še kar nekaj rezerve. Glavno je, da pridobivam na samozavesti, tekmujem in sem vedno bolj sproščena.”

Povečanje zaupanja v sposobnosti in material

Vožnje Mariborčanke je po dveh dnevih premora in vrnitvi v Evropo komentiral tudi trener Koštomaj, ki je bil zadovoljen z drsalnimi deli, a opozarja tudi, da se bo z dodatnimi vožnjami tudi povečalo zaupanje v sposobnosti in material. V splošnem pa je zadovoljen z nastopi.

“Na določenih delih je vidno, da še manjka nekaj zaupanja. Na drugem smuku se je pripetila napaka, ki se jasno zgodi. Tu je tudi vidno še pomanjkanje samozavesti pri takšnih spontanih situacijah, ki zahtevajo reakcijo. Na superveleslalomu ravno tako dobro na drsalnih delih, na tehnično zahtevnejšem delu pa je bila pregroba. Opazno je pomanjkanje samozavesti, ko se upaš malo bolj vreči v zavoj, dobiti več od materiala, spustiti smuči, da tečejo bolj z občutkom in nežno.”

Dve smukaški zmagi si je v uvodu v sezono sicer privozila Avstrijka Nicole Schmidhofer, medtem ko je superveleslalom prepričljivo osvojila Američanka Mikaela Shiffrin.

Naslednji preizkus v soboto

O razpletu je po vrnitvi v Evropo Koštomaj povedal: “Morda velja izpostaviti smukaške predstave Kire Weidle. Dobre čase je potrdila z dvema dobrima tekmama. Dejstvo je, da vsi dobro trenirajo, iščejo dobre razmere. Dandanes nič več ni skrito, tako da je vrh svetovnega smučanja nekoliko povečal. Izstopa tudi dominantna zmaga Mikaele Shiffrin, medtem ko so ostale tekmovalke blizu in je tu igra stotink za ostala mesta. Vidno je, da je vrh tudi v ženski konkurenci širok, dandanes ni veliko skrivnosti.”

Naslednji preizkus Ilko Štuhec in njene tekmice čaka v St. Moritzu, kjer bo v soboto na sporedu drugi superveleslalom sezone. Tekme v Val d’Iseru drugi decembrski konec tedna je mednarodna smučarska federacija odpovedala zaradi neugodnih vremenskih razmer.

STA