Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo začasno prekinila uporabo regenerona oz. monoklonska protitelesa, je za STA potrdila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc.

Regeneron pri omikronu ni učinkovit

Zdravilo v primeru okužbe s koronavirusno različico omikron namreč ni učinkovito, saj je bilo prilagojeno za zdravljenje prejšnjih različic koronavirusa.

Po besedah Lejko Zupančeve okuženi z različico delta regeneron trenutno še lahko prejmejo. Pred aplikacijo zdravila s testom ugotovijo, s katero različico koronavirusa je oseba okužena. Ko bo v populaciji krožila le še različica omikron, pa zdravila ne bodo več uporabljali.

Doslej so ga uporabljali v prvih sedmih dneh

Zdravilo se je doslej pri bolnikih, pri katerih so pričakovali težji potek bolezni, uporabljalo v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zdravilo doslej sicer prejelo več kot 500 bolnikov, zdravljenje pa ocenjujejo kot zelo uspešno, so sporočili z UKC Ljubljana.

Uporabljajo remdesivir in molnupiravir

Od ostalih protivirusnih zdravil uporabljajo še zdravili remdesivir in molnupiravir, pri katerih po besedah Lejko Zupančeve še ni podatkov, da ne bi bila primerna za zdravljenje okuženih z različico omikron.

Ob tem je pojasnila, da čakajo še na zdravila sotrovimab, paxlovid in kombinacijo dolgo delujočih protiteles, poroča STA.