Dizel se je iz 1,49 podražil na 1,67 evra za liter, bencin pa iz 1,46 na 1,56 evra za liter. Na avtocestah je cena kot običajno še višja: dizel stane vrtoglavih 1,73 evra, bencin pa 1,63 evra za liter. To pomeni, da je dizel presegel rekordno raven, do zdaj je bil najdražji za 1,65 za liter. Novi rekord smo dosegli tudi za bencin, ki je bil leta 2012, in sicer 1,58 za liter. Napovedane podražitve so včeraj povzročile ogromno gnečo na bencinskih črpalkah, ponekod je zaradi tega goriva zmanjkalo.

Cene za okrog 15 centov višje

Cene nafte, ki so naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, v dneh od začetka agresije rastejo še bistveno bolj izrazito. Dogajanje na vzhodu Evrope in njegove posledice v obliki zahodnih sankcij so v strahu pred motnjami v dobavah namreč na trgu surovin povzročile izjemne cenovne pritiske in nove rekorde.

Še dodatno so danes k temu dodale najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza črnega zlata iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu današnjega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 – cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev -, nato pa so se nekoliko vnesle. Trenutno sod ameriške lahke nafte stane nekaj manj kot 119 dolarjev, sod nafte brent pa okoli 123 dolarjev.

Vse to se pozna na cenah pogonskih goriv, ki so zdaj liberalizirane. Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov.

Včeraj so se razširile govorice o možni visoki podražitvi goriva, ki so se danes tudi uresničile. Goriva so dražja za okoli 15 centov in s tem dosegajo rekordne višave. Dizel se je iz 1,49 podražil na 1,67, kar je 18 centov dražje in s tem novi rekord. Na avtocestah zdaj stane vrtoglavih 1,73 evra za liter. Bencin se je iz 1,46 podražil na 1,56 evra za liter, kar je za 10 centov dražje. Na avtocestah pa stane 1,63 evra za liter. To pomeni, da smo nov rekord dosegli tudi za bencin, ki je bil 1,58 za liter.

Gneča na bencinskih servisih

Včeraj je bila praktično rekordna tudi gneča na bencinskih servisih. Ljudje so ob govoricah o visoki podražitvi polnili svoje jeklene konjičke, zraven tega pa si delali razne zaloge goriva. Zato je ponekod celo zmanjkalo goriva, sploh dizelskega. Kot je sporočil Petrol je šlo za “posledico pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih”.

Danes naj bi bilo sicer že vse na zalogi, saj so v Petrolu včeraj zagotovili, da so poskrbeli za hitro oskrbo že v teku dneva. “Družba Petrol bo zagotovila, da bodo vsa prodajna mesta v teku jutrišnjega dne poslovala nemoteno,” so ob tem dodali.

Glede gibanja cen so pri Petrolu za STA pojasnili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. Aktualno dogajanje je tako že privedlo do dviga cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo po njihovih napovedih predvidoma občutili vsi. “Zaradi omenjenih dejavnikov ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen goriv,” so dodali.

V OMV Slovenija prav tako pravijo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem navajajo, da “smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih”. Zaradi tega se povečuje tudi povpraševanje na njihovih bencinskih servisih.

“Ni razloga za kakršnokoli paniko”

Vlada je sicer v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva. Ukrep je začel veljati s 1. februarjem in bo v veljavi do konca aprila. Takrat je vlada navedla, da gre za znižanje na najnižjo možno raven.

Premier Janez Janša je sicer včeraj na Twitterju pojasnil, da bo v primeru radikalne rasti cen vlada sprejela dodatne ukrepe za ublažitev, zato da “ni nobenega razloga za kakršnokoli paniko”.