Lovci so po zakonu o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija, odstrelili le več deset medvedov, ne pa tudi volka.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc bo danes obiskal območja, kjer se prebivalci soočajo s pogostimi napadi zveri na domače živali. Najprej bo obiskal Gorenje Novake na Cerkljanskem, nato Bloke, obisk pa bo sklenil v Kočevju. Na omenjenih območjih se tamkajšnje prebivalstvo sooča predvsem z napadi volkov na rejne živali.

Zakonodaja, da se podobne anomalije z zvermi ne bodo več ponovile

Na Cerkljanskem, kjer je nastala pobuda oz. peticija za odstranitev nevarnih zveri iz našega okolja, so se napadi volkov na rejne živali – drobnico, govedo in konje – v zadnjem času okrepili, lovci imajo dovoljenje za odstrel enega volka na tem območju. Pobudniki peticije, pod katero so zbrali približno 3000 podpisov, si želijo, da bi država sistemsko uredila zakonodajo na način, da bo preprečila, da se podobne anomalije z zvermi ne bodo več ponovile.

Z napadi volkov na rejne živali se pogosto srečujejo tudi na Notranjskem, kjer so imeli lovci dovoljenje za odstrel dveh volkov, a so ustrelili le enega. Ker je bila volkulja, ki je podlegla lovski puški, stara več kot dve leti, do drugega odstrela ne bo prišlo. Ta odstrel sicer ne sodi v kvoto po interventnem zakonu. Prav tako je nedavno do napada volkov na rejne živali prišlo na Kočevskem, kjer so pristojne že pozvali, naj interventni zakon popravijo tako, da bo izvajanje odstrela učinkovito.

Pri odstrelu volka poseben postopek

Lovci so namreč po zakonu o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, ki je začel veljati konec junija, odstrelili le več deset medvedov, ne pa tudi volka. Zakon pri odstrelu volka predpisuje poseben postopek; izpolnjen mora biti pogoj ponavljajoče se škode v krajšem časovnem obdobju na določenem območju, zavod za gozdove poda predlog, potrebno pa je še mnenje Zavoda RS za varstvo narave.

Populaciji medveda in volka sta se prenamnožili

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili. Po zakonu lovci lahko 175 od 200 medvedov predvidenih za odvzem odstrelijo, 25 pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov, medtem je za odstrel predvidenih 11 volkov, a se ta zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali.