Čeprav se razmere zaenkrat umirjajo, lahko neupoštevanje ukrepov spet vodi v poslabšanje stanja.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je sicer trend zmanjševanja okužb v splošni populaciji ugoden, žal pa ni še niti najmanj ugoden, ko gledamo številke na intenzivnih enotah. V UKC Ljubljana imajo denimo danes 77 bolnikov na enoti za intenzivno terapijo. “To so številke, ki si jih nihče ne more predstavljati, dokler tega ne vidi v živo,” je dejala in pojasnila, da je trenutno v UKC prostih osem postelj, za pet postelj je še potrebno dobiti kader.

Če bi zaradi decembrskih aktivnosti prišlo do ponovnega poslabšanja situacije, potem smo zdravstveni delavci tisti, ki vam moramo povedati, da v takšnih pogojih ne bomo mogli več zagotavljati optimalne oskrbe za vse, ki bi jo potrebovali na intenzivni enoti. Tudi v teh prihajajočih prazničnih dneh se moramo zavedati, da je vsak izmed nas odgovoren za to, kako bodo stvari potekale in kaj se bo dogajalo v bolnišnicah,” je dejala.

Ukrepe je treba spoštovati tudi med prazniki

Prebivalke in prebivalce je prosila, da ukrepe sprejemajo dobronamerno in se jih dosledno držijo, saj z njimi omogočajo dokaj normalno življenje prebivalcem Slovenije. S temi ukrepi omogočajo, da ostanejo zdravstvene storitve v večji meri dostopne tudi takrat, ko jih nujno potrebujemo.

O prepovedi ponudbe hrane in pijače na stojnicah ter njeni dovoljenosti v gostilnah je dejala, da se lahko na prostem za majhno mizo zbere tudi deset ljudi in več, kar pa je v trenutnih razmerah označila za “katastrofo”. “Kostanj praviloma jemo med hojo, kar je popolnoma drugačen način kot pri kuhanem vinu, kjer se ponavadi ustavimo pri stojnici in vino spijemo stoje pri mizi. Tam se potem nabere večji grozd ljudi. Ker vina ne moremo piti z masko, smo brez maske na razdalji, krepko manjši od metra in pol.” Tako na vprašanje, zakaj je na adventnih sejmih dovoljena prodaja kostanja, ne pa tudi druge hrane in pijače, odgovarja vodja svetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Pozvala je k spoštovanju ukrepov, predvsem med prazniki. “Maske kažejo na našo odgovornost  ne samo do sebe, ampak tudi do drugih.” Opozorila je na ohranjanje varne razdalje, glede prazničnega druženja pa je dodala, naj, preden se dobimo, opravimo preventivno hitro testiranje. Med druženjem večkrat odprimo okno, da prostor prezračimo. Kot najučinkovitejši ukrep za omejevanje širjenja koronavirusa pa je izpostavila cepljenje.

Cepljenje otrok priporočljivo od pet do enajst let

O cepljenju otrok je Logarjeva dejala, da bo imela posvetovalna skupina pri NIJZ  13. decembra sestanek, na katerem bo obravnavala to temo, potem pa bo podala točna navodila. “Slovenski pediatri pa so že povedali, da je cepljenje otrok v starostni skupini od pet do enajst let priporočljivo.” O cepljenju odraslih pa je dodala, da je poživitveni odmerek priporočljiv po dveh mesecih pri vektorskih cepivih, pri mRNA-cepivih pa po šestih mesecih. Če se kdo želi cepiti prej, pa mora podpisati posebno izjavo.

V Sloveniji je trenutno zdravilo molnupiravir, protokol bodo zdravniškim ustanovam predstavili jutri, je dodala Logarjeva. Zdravilo bodo glede na razdelilnik razdelili bolnišnicam, svojci pa ga bodo lahko za bolnike prevzeli v bolnišničnih lekarnah.