V Sloveniji beležimo izjemen porast testiranj in med drugim testiramo več kot Avstrija in Hrvaška. Mnogi, ki nujno potrebujejo izvid, zaradi tega nanj čakajo predolgo.

Razmere so povsod po Evropi vse bolj resne, Slovenija pri tem ni nobena izjema. Povsod po svetu poteka razprava o hitrejšem testiranju. V Sloveniji beležimo izjemen porast testiranj in med drugim testiramo več kot Avstrija in Hrvaška, je povedala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. 

Mnogi, ki nujno potrebujejo izvid, zaradi tega nanj čakajo predolgo. To denimo velja ta tiste, ki hodijo na delo in tiste, ki so uvrščeni med ranljivejše skupine in se zanje pričakuje težji potek bolezni. “Testiranje je izjemno pomemben element obbladovanja epidemije,” je še dodala Beovićeva.

O napotitvi na test bo še naprej odločal zdravnik

Ob tem dodaja, da je potrebno testiranja optimizirati, da bodo na voljo tistim, ki pri delu prihajajo v stik z veliko ljudmi. Kot pravi, veliko ljudi dela od doma in ni bistveno, da poznamo število okužb blago bolnih. Bodo pa z novim načinom testiranja hitreje prišli do rezultata tisti, ki ga čim prej potrebujejo. O napotitvi na test bo sicer še naprej odločal zdravnik.

Prav tako Beovičeva pravi, da se strinjajo z WHO, da je testiranje pomembno za ustavljanje virusa. Kasneje naj bi se tako število testov pri nas še povečalo, tudi s pomočjo hitrih testov.