Znašla se je pod plazom kritik.

68-letna španska igralka Ana Obregon se je znašla pod plazom kritik, potem ko je sporočila, da je vnovič postala mama. Špance je zmotilo predvsem, da se je deklica rodila s pomočjo nadomestne matere v ZDA. Nadomestno materinstvo je v Španiji prepovedano, španska vlada pa ga je nedavno opredelila kot obliko nasilja nad ženskami.

Kritizirajo, da gre za najem maternice, kar je nezakonito

Španska igralka je svojim sledilcem na Instagramu potrdila, da je vnovič postala mama. “Nikoli ne bom več osamljena. Spet živim,” je zapisala 68-letna Ana Obregon. V zadnjih letih je namreč prestala številne osebne tragedije. Leta 2020 je pri komaj 27. letih za posledicami raka umrl njen sin edinec. Po njegovi smrti sta ji nato umrla še oba starša.

V Španiji je nadomestno materinstvo prepovedano, ministrica za enakost Irene Montero je potezo Obregonove označila za “obliko nasilja nad ženskami”. Kot je poudarila, revščina ženske sili v nadomestno materinstvo, saj potrebujejo denar. Ministrica za izobraževanje Pilar Alegria je medtem dejala, da ne gre za nadomestno materinstvo, ampak za najem maternice, kar je nezakonita praksa v Španiji.

Španska vlada, ki je na oblast prišla pred skoraj petimi leti, je pravice žensk postavila za eno ključnih področij svoje politike. Uvedla je strožje omejitve nadomestnega materinstva in prepovedala kakršno koli oglaševanje tovrstne prakse. Nadomestno materinstvo so opredelili kot obliko nasilja nad ženskami in ga kategorizirali na enak način kot prisilno nosečnost, prisilni splav ali prisilno kontracepcijo.