17°C
,

V Maribor se po dolgih letih vrača sejemsko dogajanje

15.04.2018 ob 10:24 15.04.2018 ob 11:07
Meseca maja se bo v Koblarjevem zalivu odvil prvi Štajerski sejem.

Meseca maja, oz. natančneje med 18. in 20. majem, od petka do nedelje, se bo v Koblarjevem zalivu odvil prvi Štajerski sejem. Vstopnine ne bo, bo pa možno na sejmu postati lastnik novega traktorja, imeli bodo namreč nagradno igro in nekdo bo konec sejma domov odšel s traktorjem. Govorili smo z organizatorjem sejma, Simonom Hauptmanom, ki pravi, da je v organizacijskem odboru ekipa mladih in zagnanih ljudi, ter da je v njem ideja vrela že kar nekaj časa.

Teden dni po sejmu koncert Modrijanov

“Samo prizorišče bo veliko nekaj manj kot dva hektarja, samo prizorišče bo postavljeno iz pokritega in nepokritega dela. Koliko bo šotorov in v kakšnem obsegu je odvisno od prijav za notranje površine. Definitivno pa startamo s šotorom, ki je velik 20 krat 50 metrov, ki bo potem ostal tudi za nadaljevanje po sejmu, ko prihajajo v Koblarjev zaliv Modrijani. Teden dni po sejmu namreč nadaljujemo s prireditvijo Dnevi veselja, ki je do zdaj bila v Kamnici že šest let. Letos pa smo se odločili, da iz travnika pri šoli zadevo preselimo v Koblarjev zaliv, konec koncev ne bi bilo smiselno postavljati dveh dveh prizorišč v tako kratkem času in v razdalji enega kilometra, ” nam uvodoma razloži Hauptman, sicer doma iz Kamnice.

FOTO: Štajerski sejem

Tema sejma kmetijstvo in turizem

“Fokus sejma je kmetijstvo, iz tega pa smo izhajali potem še v turizem, v smislu vinotočev, turističnih kmetij, vinogradništva in tako dalje,” nam še zaupal Simon Hauptman in že razkrije nekaj imen podjetij, ki bodo razstavljala: “Razstavljali bodo na primer od velikih že potrjeno na področju doma Lunos, Ekosen. Pri kmetijstvu pa imamo kar se tehnike tiče potrjen prihod Kmetijske mehanizacije Hojnik iz Maribora, Husqvarne, in mnogo drugih. Veseli pa smo, da prihaja tudi slovenski Eko sklad, saj bodo ljudje ki se bodo zanimali na primer za nakup peči ali prezračevalnega sistema, lahko tudi na licu mesta izvedeli kakšne subvencije nudi država.”

Maribor nekoč sejemsko mesto

“Sicer sejemske zgodovine ne poznam v podrobnosti, ampak iz tega kar so mi povedali starejši, naj bi bil Maribor v preteklosti vele sejemsko mesto, a so potem zadevo preselili v Celje, Maribor pa je takrat praktično čez noč ostal brez sejma. Zdaj pa poskušamo zadevo vrnit in v Maribor ponovno vnesti sejemski duh,” še z optimizmom napoveduje organizator.

FOTO: Štajerski sejem

In zakaj ime Štajerski sejem?

Predvsem ker ciljajo tudi preko meja. “Naš sejem se imenuje Štajerski sejem, tudi Steirische messe, Štajerska je namreč velika, sega tudi čez meja naše države in Štajerska je skupna točka Slovencem in Avstrijcem, preko katere se lahko plete sodelovanje. Sejem bo imel mednarodno udeležbo,” je Hauptman pojasni izbor imena in doda: “Naše želje so, da na sejem privabimo med 200 in 300 razstavljavcev, kar pomeni, da bi lahko imeli v treh dneh okoli 15 tisoč obiskovalcev. Pripravljamo številka parkirišča v okolici Koblarjevega zaliva, ki bo v času sejma zaprt za promet. Bomo pa vse lokacije za parkirišča aktivirali in poskrbeli za prometno signalizacijo. Zelo smo veseli, da zadevo podpirajo Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, občina Ehrenhausen in Štajerska gospodarska zbornica.”

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Zbirala denar za operacijo deklice, nato pa izginila

Šestletna Maša iz Pesnice pri Mariboru bi se morala prihodnji teden odpraviti na operacijo v ZDA, ...

FOTO in VIDEO: Andrej Šiško prepeljan v UKC Maribor

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaz...

Eden največjih štajerskih delodajalcev povečuje prodajo in število zaposlenih

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejš...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Nemogoče razmere na pljučnem oddelku UKC Maribor, selitev je nujna

Ker v UKC Maribor ni prostora za gradnjo novih objektov, naj bi pljučni oddelek preselili v prostor...

FOTO: Trčenje tovornjaka in osebnega vozila, ena oseba poškodovana

V nesreči se je ena oseba poškodovala.

Eno najuspešnejših mariborskih podjetij zaposluje za nedoločen čas

Letna nagrada za uspešnost, stimulativno plačilo, možnost karierne in osebne rasti in delo za ned...