Nekdanjemu novinarju Mladine, rojenem v Pesnici pri Mariboru, se je ob 30-letnici smrti v Sarajevu poklonil tudi pesniški župan.

16. junija je minilo 30 let, odkar je med vojno v BiH zaradi eksplozije granate umrl slovenski novinar Ivo Štandeker. Vojnega dopisnika Mladine so v sarajevskem naselju Dobrinja zadeli drobci granate, izstreljene s srbskih položajev. Umrl je med prevozom v vojaško bolnišnico pri Sarajevu. Poleg Štandekerja je bila v napadu ranjena tudi ameriška fotoreporterka Jana Schneider, s katero sta pred tem več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine.

Mirjana Babić, ki je s svojim vozilom poskušala rešiti ranjena novinarja, je takrat za STA povedala, da ju je želela odpeljati v mestno bolnišnico, a so jo Srbi ustavili na prvi barikadi. Vse tri so pod prisilo odpeljali najprej na Ilidžo, nato pa v kakih deset kilometrov oddaljeni planinski dom, kjer so imeli po navedbah Babićeve sprejemni center. Babićevo so nato izpustili, agonija ranjenih novinarjev pa se je po več urah poskusa prevoza v klinični center v Sarajevu končala s Štandekerjevo smrtjo. Schneiderjeva, ki je v napadu skoraj izgubila nogo, je kasneje povedala, da sta na usodni dan s Štandekerjem skušala priti do točke, od koder bi lahko fotografirala vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

V Sarajevu se je pred dnevi mudil tudi župan Gregor Žmak

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Pesnici pri Mariboru. Za revijo Mladina je začel delati leta 1987. Najprej je pisal članke o stripovski kulturi, štiri leta je bil urednik Zadnje strani, najbolj odmevne časopisne rubrike osemdesetih let, in kasneje urednik mednarodne priloge World Media. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije. Leta 2011 so na kraju, kjer ga je zadela granata, postavili spominsko ploščo. Za Mladino je med drugim pisal reportaže in intervjuje o jugoslovanski politični emigraciji in afriških misijonarjih, zapisoval pa je tudi sodobno zgodovino Balkana. Z začetkom vojne v Sloveniji je postal tudi vojni poročevalec, ki je kot očividec poročal z bojišč od Šentilja, Osijeka in Vukovarja do Dubrovnika in Sarajeva.

Ob 30. obletnici Štandekerjeve smrti je Sarajevo obiskal župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak. Skupaj z veleposlanikom RS v Sarajevu Damijanom Sedarjem, predsednico SKD Cankar Sarajevo Verico Džino, z Mirjano Barbič, voznico, ki je ranjenega Iva želela pripeljati do bolnišnice in bila z njim do samega konca, s predstavniki občine Novi Grad Sarajevo in predstavniki krajevne skupnosti Dobrinja so se pretekli teden poklonili Ivu Štandekerju, novinarju, raziskovalcu, prevajalcu, piscu ter predvsem izjemno modremu človeku, pronicljivem za človeške stiske.

“V 30 letih življenja mu je uspelo zapolniti lastno bibliografijo, kot mnogim novinarjem, prevajalcem ali avtorjem nikoli ne uspe. Med psihologi je še posebej znan in cenjen po prevodih Freuda, med sociologi po prevodih Habermasa. Ne vem, če se dovolj zavedamo njegovega velikega znanstvenega doprinosa. Med njegovo bibliografijo je knjižnični fond s kar 142 enotami, z 41 književnimi izdelki ter z 42 deli, da ne omenjamo fotografij, ki so nenadomestljiva spremljevalka vsakega poročevalca. Verjetno bi jih v tuji literaturi našli še nešteto. Prispevkov z vojnih območij pa je več kot 20. Njegovi prevodi, dela in članki pomenijo neizmerno nacionalno bogastvo. Ukvarjal se je s stripom, zemljevidi ter pisal o filmu,” je na Facebook profilu med drugim zapisal pesniški župan. Dodaja, da ljudje pozabimo veliko, nikoli pa ne smemo pozabiti grozot, ki jih je sposoben človek storiti sočloveku. “In prav dan, kot je današnji je najboljši opomnik, kako se zgodovina ne sme nikoli ponoviti. S tem dogodkom izražamo spoštovanje tako do Iva, njegove družine, njegovega dela in nenazadnje do kraja, kjer je živel. Še enkrat, poklon Ivu Štandekerju in vsemu, kar je naredil za človeka, človečnost in zgodovino ter prihodnost.”

Ivu Štandekerju bodo danes posthumno podelili naziv častni občan

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Pesnici so svetniki v okviru točke Predlog za podelitev občinskih priznanj za leto 2022 potrdili Iva Štandekerja za častnega občana Občine Pesnica. Omenjeni naziv mu bodo posthumno podelili na današnji osrednji slovesnosti ob občinskem in krajevnem prazniku, ki se bo ob 19.00 uri začela VKTP centru v Pesnici. Prireditev bo namenjena prazniku krajevne skupnosti Pesnica in prazniku občine Pesnica, ki je od letos 27. junija. Tistega dne leta 1991 se valila kolona tankov iz Maribora proti Pesnici.

Zajem zaslona

Ob pestrem kulturnem programu in številnih povabljenih gostih bodo sicer danes nagradili še nekatere druge zaslužne občane. Tako bodo podelili priznanja Krajevne skupnosti Pesnica, priznanja župana mag. Gregorja Žmaka, priznanja Občine Pesnica, zlata grba Občine Pesnica in, kot smo omenili, naziv častni občan Občine Pesnica.