Domen Kozole iz Gramofonoteke je v Tyrševi po (začasnem) zaprtju lokala odprl Pir Šop v času, ko drugi razmišljajo o zaprtju. V ponudbi kraft piva tako iz Slovenije kot sveta.

Tisti pregovor »ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo« je Domen Kozole vzel dobesedno. Ko je z odlokom, kakor vsi drugi, moral zapreti lokal Gramofonoteka v Tyrševi, se je odločil, da je v neposredni bližini nastopil čas za Pir Šop. »Kaj pa bi ti naredil?« je preizprašal odločitev, da odpre trgovino s pivom, s katero je v preteklosti že imel izkušnje.

»Ves čas sem imel tak načrt, ampak itak sem bil že prej bolj ali manj sam,« je Kozole pojasnil, zakaj se je odločil za odprtje v času, ko večina drugih prej razmišlja o zaprtju.

Možnost dostave

Da bi imel zaprto v času odlokov zaradi koronavirusa, ga ne skrbi, saj spada med trgovini z živili. Prav zaradi aktualne situacije ima Pir Šop, ki bo odprt od torka do petka od 13. do 19. ure, tudi možnost dostave: bodisi naročite in sami prevzamete ali pa vam naročeno dostavijo. »Prepričan pa sem, da bodo ljudje nekaj takega potrebovali celo v teh časih.«

Ponudba piv je raznovrstna in pestra. Od domačih kraft pivovarjev pa do piv iz Kanade, Estonije, Anglije, Belgije, Grčije, Danske, Švedske, Nemčije. Nekatera od piv so na voljo le na eni ali dveh lokacijah, poleg Maribora še v Ljubljani. Kakšno pivo bi priporočal za november, morda celo, naj se sliši bogoskrunsko, za martinovo?

Ponudba piv je raznovrstna in pestra. Od domačih kraft pivovarjev pa do piv iz Kanade, Estonije, Anglije, Belgije, Grčije, Danske, Švedske, Nemčije. Nekatera od piv so na voljo le na eni ali dveh lokacijah, poleg Maribora še v Ljubljani. Kakšno pivo bi priporočal za november, morda celo, naj se sliši bogoskrunsko, za martinovo? »Za tiste zveste pivoljubce, ki bi radi martinovo proslavili s pivom, lahko izberejo kislo pivo, ki ga imamo na voljo.« Za zimo so sicer ponavadi bolj popularna temn(ejš)a piva.

Trgovine ne more rešiti lokala

V Mariboru po njegovi oceni ljudje pijejo raznolika piva, ker o kraft pivih tudi vedno več vemo. »Popularne so recimo sadne hazy ipe, na moje presenečenje pa tudi sour ipa. Vse bolj posegajo po buteljčnih temnih pivih, staranih v vinskih ali viski sodih.« Sicer ima v ponudbi še slovenske kraft džine, naravne sokove, tonike in kolo.

Takšna trgovina ne more rešiti lokala, škodo lahko le olajša.

Kot gostinec pa sicer verjame, da bo odrešitev našla država. »Takšna trgovina ne more rešiti lokala, škodo lahko le olajša.« Pričakuje, da bo za gostince stresno vsaj do marca, ko bo po Kozoletovem prepričanju nastopil čas za čim bolj uspešno sanacijo.