Po še nekončanem skate parku, ki bo največji v Sloveniji, že zdaj vozijo mladi skejterji, s tem pa ogrožajo sebe in svojo “denarnico”.

FOTO: Maribor ZA Sk8park, Facebook

Zaključek gradnje skate parka se podaljšuje. Glede na pogodbena določila je bila primopredaja planirana za 8. 9. 2019, torej že čez teden dni, a zdaj so otvoritev prestavili na oktober, saj se po zaprosilu izvajalca dela Lesnine MG oprema podaljšujejo, pojasnjujejo na MOM. Vzrok za zamudo je bilo slabo vreme v mesecu maju, zaradi katerega dela niso potekala po urniku. Vrednost projekta znaša približno 587.000,00 evrov

MO Maribor bo prejela 80 odstotkov sredstev

“MO Maribor je za izvedbo del namenila lastna sredstva, se pa za projekt »Obnova Skate parka« potegujemo za pridobitev evropskih sredstev iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb iz prednostne naložbe 6.3. – učinkovita raba prostora na urbanih območjih,” pojasnjujejo na MOM.  MO Maribor je projekt že prijavila za sofinancerska evropska sredstva, prve odgovore s strani ZMOS pričakujejo do konca leta.

MO Maribor bo po potrjenem sofinanciranju tako prejela 80 odstotkov sredstev. 

Trenutno je gradnja v zaključni fazi, lokalna skate skupnost pa na svojem Facebook profilu redno objavlja izvedbo del.

Prepoznali potrebo po večjem gibanju mladih

Preživljanje prostega časa in življenjski slog mladih se spreminjata, danes so mladi manj športno aktivni, manj se gibljejo in čedalje manj prostega časa preživijo zunaj. Spodbujanje udeležbe mladih v urbanih športih lahko prispeva k aktivnejši vlogi mladih tako v individualnem preživljanju prostega časa kot pri oblikovanju aktivnega načina življenja. Predstavniki urbanih športov predstavljajo vitalen del urbane skupnosti in nujno potrebujejo sodoben objekt za svoje aktivnosti. Pomembnost tega je prepoznala tudi Mestna občina Maribor, ki se je lotila projekta izgradnje novega skate parka za mlade in mlade po srcu.

Skate park bodo sestavljali štirje glavni deli:

  • rolkarski poligon,

  • društveni objekt s ploščadjo (možna izvedba gostinske dejavnosti in skladiščenje opreme),

  • krajinska ureditev preostalega območja.

Skate park v Mariboru bo po površini največji v Sloveniji in bo dopolnjeval načrtovan park ob Pekrskem potoku, o katerem smo že obširno poročali.

Park že uporabljajo, kljub temu da še ni končan

V zadnjem mesecu smo opazili, da se po še nekončanem skate parku sicer že vozijo mladi skejterji, kar je seveda nedovoljeno. Na MOM sicer zatrjujejo, da v času prisotnosti izvajalca gradnje ni nepooblaščenih oseb na gradbišču in da je gradbišče ustrezno zavarovano in zaščiteno.

“Vsak poseg nepooblaščenih oseb na gradbišče je kršitev, ki se lahko kaznuje oziroma tudi tragično zaključi s poškodbami kršitelja,” še opozarjajo.