Lokalno

»Kdo bo naslednja žrtev? Ni izključeno, da to ne bo otrok«

Uredništvo , 05.12.23 ob 03:45

Že leto dni po območju Malečnika prihaja do krvavih napadov na domače živali in divjad. Domačini so zaskrbljeni, da bodo žrtve lahko postali tudi otroci.

»Kdo bo naslednja žrtev? Ni izključeno, da to ne bo otrok«

Krajani Malečnika že leto dni v svojem okolišu doživljajo pokole ovac in divjadi. Zdaj pa je stanje že postalo neznosno. Kot nam pove domačinka dr. vet. med. Katja Kokot, je strah pred ponovnimi napadi izjemno velik. Pravi, da se domačini bojijo predvsem napada na otroke. ”Kdo bo naslednja žrtev? Ni izključeno, da to ne bo otrok, ki sam hodi v šolo, ali kdo, ki gre sam v gozd na sprehod. Pes s plenilskim nagonom ne bo vedno izbiral žrtve,” zaskrbljeno opisuje.

Po zadnjem napadu je pregled terena opravil tudi pooblaščenec za zaščitene vrste iz Zavoda za gozdove, ki je na kraju potrdil, da ni šlo za napad divje živali, temveč je šlo za napad psa. Na ograji, kjer naj bi si pes izboril vstop na pašnik, so bile namreč najdene črno bele pasje dlake. Sogovornica nam pove, da se med domačini že ve, za katera dva psa naj bi šlo, a da glede tega ni bilo storjenega nič.

O pokolu obveščena tudi inšpekcija

Pred dnevi se je kar na dveh kmetija ponovil pokol ovac. Naša sogovornica je fotografije in opis dogodkov delila v skupini na družbenem omrežju, a kot pravi, so objavo izbrisali. Lastnik skupine jo je opozoril zaradi kršenja pravil in začasno ni mogla objavljati, komentirati, ali izvajati drugih dejanj. Iz fotografij, ki nam jih je posredovala v uredništvo, lahko vidimo, da imajo nekatere kar pol obraza odgriznjenega, nekatere od šoka samo stojijo na mestu, nekatere pa so pogrizene do smrti.

Kot nam pove sogovornica, ti napadi niso enkratni dogodek, do pokolov živali prihaja že leto dni. Primeri so bili že v preteklosti prijavljeni na policijo. ”Vseskozi jim pošiljam vse nove zbrane dokaze, izjave prič, vendar vem, da ima policija pri tem omejene pristojnosti, dokler se skriva lastnika psov,” pove sogovornica. V zvezi s pokolom ovc v Ruperčah pa je bila obveščena tudi pristojna inšpekcija, kamor so bili posredovani vsi uradni dokumenti.

Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) odgovarjajo, da je bila prijava res prejeta na krajevno pristojni območni urad UVHVVR. Obveščene pa so bile tudi druge pristojne službe za izvedbo ugotovitvenega postopka. Kako daleč je postopek zaenkrat še ne razkrijejo.