Družina Smrke iz Negove je zadnji dve leti dobro izkoristila. Na družinski kmetiji sta Ivica in Marjan s hčerkami razvila poslovno idejo – predelavo doma pridelanega mleka v mlečne izdelke.

Zadnja pridobitev občine Benedikt je prodajani avtomat – multimat, ki ga je na Čolnikovem trgu v središču kraja postavila kmetija Smrke iz Negove v občini Gornja Radgona. Gre za družinsko kmetijo, na kateri Marjanu in Ivici Smrke pri delu pomagajo njune hčerke Julija, Sara in Lana, na pomoč pa priskoči tudi Marja, ki živi nedaleč stran. Osnovna dejavnost kmetije je prireja mleka, v hlevu imajo 24 krav molznic in do 20 telic. Od začetka letošnjega leta imajo registrirano sirarno, v kateri izdelujejo različne vrste jogurtov, mocarelo, mlade sire, skuto, skutin namaz, kislo smetano, mlečnih riž, sir za žar, maslo… Seveda je pri njih doma na voljo tudi mleko, kar ga ostane po predelavi, odpelje Kmetijska zadruga Gornja Radgona.

Lokalno pridelano hrano želijo čim bolj približati končnemu potrošniku

Od 2. julija so nekatere domače dobrote na voljo tudi v benediškem multimatu. “Naša vizija je z domačimi izdelki, torej lokalno pridelano hrano, prodreti na trg, in to čim bliže do končnega potrošnika. Za Benedikt pa smo se odločili, ker gre za občino, ki se zelo hitro širi in v kateri živi veliko mladih družin, kraj pa  je le nekaj kilometrov oddaljen od naše kmetije,” nam je povedala Ivica Smrke. Dodaja, da so prvim odzivom Benedičanov na multimat zadovoljni. Se pa ob tej priložnosti zahvaljujejo benediškemu županu mag. Milanu Repiču, ki je pomagal pri iskanju primerne lokacije za prodajni avtomat in za realizacijo projekta storil vse, kar je bilo v njegovi moči.

Multimat ponuja dnevno sveže mleko, mocarelo, mlečni riž, navadni in dve vrsti sadnega jogurta, jogurt na grški način in še kak izdelek, ki ga zamenjajo glede na povpraševanje. “Avtomat polnimo vsak dan, če zmanjka določenih izdelkov, tudi večkrat na dan. Razmišljamo o tem, da bi v kratkem v ponudbo uvrstili še mleko brez laktoze oziroma z njeno minimalno vrednostjo, saj je po tem proizvodu veliko povpraševanja.” Z mocarelo in mladim sirom sicer kmetija oskrbuje restavracijo Casa del nonno v Gornji Radgoni, prodajalni v Apačah in Negovi, izdelke pa so ponudili tudi učenem v okoliški osnovni šoli.

Multimat je skupni družinski projekt

Prodajni avtomat je skupni projekt družine Smrke. Ivica je namreč mama štirih hčera, tri še živijo doma, najstarejša je v bližini domačije postavila svojo hišo. “V času covida so otroci ostali doma in študij oziroma delo opravljali na daljavo. V prostem času smo tako v domači kuhinji izdelali prvi jogurt, maslo, sir,… Moja mama Barbara, klicali smo jo Barčika, je našo družino preživljala s prodajo domače skute, smetane in jajc na tržnici v Mariboru, tako da na nek način obujamo in ohranjamo tradicijo. Skuto smo v ta namen poimenovali Barčikina skuta, saj jo izdelujemo na način, kot se je to delalo včasih. Zgodbo iz domače kuhinje smo postopoma spremenili v posel,” še pravi Ivica.

Sprva so domače izdelke ponujali prijateljem in sosedom, ki so bili nad njimi navdušeni. Nato so v enem izmed objektov na dvorišču uredili ustrezne prostore, v katerih je zdaj sirarna, ki so jo uradno odrli 15. januarja letos. Ivica ob koncu pove, da je družina zelo navezana na Negovo, z njihovega dvorišča je lep pogled na grad, cerkev in šolo, kar so vključili tudi v svoj logotip.