Šestindvajset članov društva Oldtimer Duplek je sedlo na starodobna kolesa in se zapeljalo po dupleški občini.

Društvo za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine, Oldtimer Duplek, ima poleg starodobnih avtomobilov, motornih koles, mopedov, traktorjev, tovornih vozil in avtobusov tudi sekcijo starodobnih koles. Vodi jo Vinko Weingerl, člani sekcije pa so pred dnevi opravili letošnjo prvo, tako imenovano otvoritveno vožnjo. Šestindvajset ponosnih lastnikov starodobnih koles, med njimi je bilo tudi nekaj mlajših, si je nadelo avtentična stara oblačila in sedlo na kolesa iz obdobja od leta 1930 naprej. “Najstarejše kolo v naši sekciji je iz leta 1930, sam imam kolo znamke Hansa Krom Sport, ki je bilo izdelano leta 1936, zanj imam še vedno originalen račun in knjižico s podatki o registraciji. Iz leta 1937 je kolo nemške izdelave Cito (Kőln) Tandem, ki omogoča vožnjo dveh oseb, tehta pa približno 40 kilogramov. Sin pa vozi starodobnika z velikim kolesom, na katerem so nameščeni pedali, tako imenovanega velocipeda.”

HANSA Krom Sport, letnik 1936

Cito (Kőln) Tandem, letnik 1937

Za otvoritveno vožnjo so izbrali ravninsko traso

Ker je bila večina kolesarjev starejših, so za otvoritveno vožnjo izbrali ravninsko traso. Tako so se s prostora za gostilno Valerija v Spodnjem Dupleku zapeljali proti Zgornjemu Dupleku, kjer jih je prijazno pogostila kmetija Žnidarič, od tam so se odpravili do prostorov dupleških motoristov ob reki Dravi in nato do Wakeparka ter nazaj do klubskih prostorov.

V nedeljo, 22. maja, bo v Dupleku potekalo mednarodno srečanje starodobnih vozil, 26. junija pa mednarodno srečanje starodobnih kolesarjev, na katerem pričakujejo okoli 80 starodobnih koles.