V štirih letih so ustvarili kar je bilo morda na prvi videz nemogoče. Ustvarili so največji Medeni park v Sloveniji.

Dve leti nazaj smo prvič poročali o kmetijskem popestvu Sončni raj v Vodolah pri Mariboru. Želja Bogdana in Petre Mak je bila ustvariti največji Medeni park v Sloveniji, v katerem bo zasajenih okoli 10.000 najrazličnejših izključno slovenskih avtohtonih medonosnih rastlin. V celotnem lanskem letu so gostili več kot 2.000 obiskovalcev iz skoraj vse evrope. Pri njih je potekal tudi zaključni dogodek evropskih mladih kmetov iz kar 18 evropskih držav.

Popolnoma spremenili podobo takratnega posestva

“Projekt je v celoti uspel. S pomočjo več kot 700 prostovoljcev iz vse Slovenije smo zasadili največji park avtohtonih medonosnih rastlin in tako ustvarili Medeni park, učilnico na prostem. V petih predvidenih dogodkih smo zasadili več kot 9.500 sadik, kar je bil prvotni cilj,” nam s ponosom pove Mak. Kmetijo so kupili leta 2015 in v štirih letih ustvarili, kar je bilo morda na prvi videz nemogoče. Popolnoma so spremenili podobo takratnega posestva. Kmetija sedaj obsega skupno nekaj več kot 14 hektarjev kmetijskih površin, kar je skoraj deset več kot ob nakupu.

V osprednju industrijska konoplja

Večina površin imajo v najemu in na njih gojijo izključno ekološke pridelke. “Med poljščinami je zagotovo v ospredju industrijska konoplja, v predelavo katere smo se popolnoma poglobili in jo v posameznih delih optimalno dodelali za naše potrebe.” So namreč ena prvih in predvsem redkih kmetij, ki se je odločila za proizvodnjo ekstrakcije industrijske konoplje in pridelavo kanabinoidov, trenutno bolj znanih kot CBD kapljice, ki jih uporablja vse več Slovencev.

Širitev na področju turizma

Odločili so se, da še dodatno oživijo kmetijo, občasno gostijo manjše skupine obiskovalcev in turistov, ki si želijo zgodbo ogledati še bližje. Kot prvi na Štajerskem so postavili zipline progo, ki so jo poimenovali Čebelji let. “Ponazarja let čebel iz panja in nazaj, kar pomeni, da gre za edini tako dolgo dvosmerni zipline tako dolgi dvosmerni zipline v Sloveniji.”

“Ob zipline progi nudimo svojim obiskovalcem še obisk učnega čebelnjaka in ogled učne poti ob kateri najdemo zasejana zelišča, rože, trave, pa tudi grmovnice in visokodebelna drevesa. Ker smo na vinski cesti pa ne moremo tudi mimo nekaj starih sort vinske trte, kot sta jurka in izabela, ki ju ni potrebno škropiti,” pojasnjuje. Rastlinske skulpture, ki jih ustvarjajo v naravi jim dajejo njihov prepoznavni videz iz vseh zornih kotov kmetije, iz zraka, javne ceste ali pa pogled iz posestva v smeri enega največjih trajnih rastlinskih labirintov v državi, ter na simbol sonca zasajen iz bezgovih dreves.

Želijo ponuditi pristen stik z naravo

“Veliko večino investicij izvedemo z lastnimi sredstvi, torej z zaslužkom od prodaje izdelkov in storitev. Ne moremo zanikati dejstva, da smo prejeli tudi nekaj donatorskih sredstev in nekaj sredstev, ki smo jih počrpali iz evropskih razpisov. Delež pridobljenih sredstev pa ne presega 10 odstotkov vseh sredstev, ki smo jih v preteklih štirih letih vložili v posestvo,” še pojasni Mak in doda, da je vizija posestva vsekakor širitev v vodilno turistično destinacijo na mariborski vinski cesti. Turistom želijo ponuditi predvsem pristen stik z naravo in darovi, ki nam jih daje. Veliko časa vlagajo tudi v razvoj programov za vrtce in šole, ki jih že gostijo pri njih na naravoslovnih in tehničnih dnevih.

Lesen pločnik bo služil varnemu gibanju obiskovalcev

Med letošnje največje novosti spada zagotovo lesen pločnik, ki ga v teh dneh zaključujejo in bo služil varnemu gibanju obiskovalcev v smeri urejenega parkirišča ob glavni cesti. Pločnik meri v dolžino 96 metrov in je izdelan v večini iz lesene konstrukcije. Les je v celoti slovenski in je kombinacija akacije, bora in macesna. Celotna vrednost investicije znaša nekaj manj kot 50.000 evrov. “Še kar nekaj novosti bo letos čakalo na naše obiskovalce, a jih bodo videli in doživeli, ko nas bodo obiskali ali na Medeni dan 18.maja ali ob kateri drugi priložnosti,” pove ob koncu Mak.