Dom starostnikov bo v končni fazi nudil nadstandardno namestitev 70-im stanovalcem. Posebnosti doma sta dnevni center za starejše in domski vrtec.

Dom sv. Agate, ki so ga v Zamarkovi pri v Lenartu pri Slovenskih goricah vzpostavili pred nekaj več kot letom dni, je prve redne stanovalce sprejel v začetku septembra.  Gre za dom za starejše s 70 posteljami, ki ga je lokalno zasebno podjetje uredilo v objektu nekdanjega hotela Črni les in ga priključilo obstoječemu lenarškemu domu za starejše, ki sodi pod okrilje Nadškofijske karitas Maribor.

92-letna Elizabeta se je v dom vselila prva

Prvo stanovalko, 92-letno Elizabeto Kadivnik iz Sladkega Vrha v občini Šentilj, so v Dom sv. Agate sprejeli 9. septembra. Stanuje v enoposteljni sobi s svojo kopalnico. “V domu sem zelo zadovoljna. Osebje je zelo prijazno, ustrežno, glede njih nimam nobenih slabih besed. Tudi glede sobe nimam pripomb, imam svojo kopalnico in balkon. Pravzaprav niti nisem hotela v dom, ker pa imam poškodovano roko, nisem mogla več toliko delati. Je pa res, da sem se že pred dvema letoma, ko mi je umrl mož, vpisala na čakalno listo za Dom sv. Lenarta. Tam so bi ponudili nekoliko večjo sobo, ki je ne potrebujem, ta tukaj pa je ravno pravšnja.”

Sprejemam tudi obiske, imam pa samo še enega sina, saj je drugi pred nekaj meseci umrl. Hiša je ostala prazna in smo jo morali zapreti.

Ker je Elizabeta že od doma navajena neprestanega dela, tudi sedaj v domskem varstvu rada pomaga v kuhinji ali drugje, kjer potrebujejo pomoč: “Raje hodim in se gibljem, kot da samo nekje sedim. Veliko se tudi sprehajam, kmalu pa bomo začeli tudi s skupnimi aktivnostmi. Sprejemam tudi obiske, imam pa samo še enega sina, saj je drugi pred nekaj meseci umrl. Hiša je ostala prazna in smo jo morali zapreti.”

V Domu sv. Agate je trenutno 16 stanovalcev

Direktor doma Zlatko Gričnik nam je povedal, da je trenutno v Domu sv. Agate 16 stanovalcev, nekaj vselitev pa predvidevajo še v prihodnjih dneh. “Tako bomo postopno v pritličju napolnil dve bivalni skupini, v vsaki bo po 12 stanovalcev. Do konca oktobra bi lahko, če ne bo posebnosti, napolnili štiri bivalne skupine, čisto poln dom pa bo lahko takrat, ko ne bo več potrebe po rdeči coni. Skupaj imamo sicer na voljo 70 postelj, 60 v petih bivalnih skupinah, osem v tako imenovani oazi za umirajoče in dve enoposteljni sobi za paliativno oskrbo. Ker je v Domu sv. Agate več kot dve tretjini enoposteljnih sob, se nekateri želijo sem preselili tudi iz matičnega doma v središču Lenarta.”

Smo brez okužb. Imamo tudi dokaj visoko precepljenost naših stanovalcev, ki se v obeh enotah giblje pri približno 85 odstotkih. Od začetka septembra zaposlene in stanovalce cepimo že s tretjim, poživitvenim odmerkom.

V zgornjem nadstropju doma je vzpostavljena rdeča cona za morebitne bolnike s covidom-19, in to tako za Dom sv. Agate kot tudi matični Dom sv. Lenarta. “Smo brez okužb. Imamo tudi dokaj visoko precepljenost naših stanovalcev, ki se v obeh enotah giblje pri približno 85 odstotkih. Od začetka septembra zaposlene in stanovalce cepimo že s tretjim, poživitvenim odmerkom.”

V sklopu objekta je urejen tudi dnevni center za starejše, kjer bodo lahko sprejemali do deset ljudi v dnevno varstvo, možno bo tudi domsko vrtčevsko varstvo za otroke zaposlenih, in to tako za predšolske otroke kot tudi šolske od 1. do 5. razreda. “Kmalu bomo zagnali tudi ta dva projekta. Predvidevamo, da takrat, ko bo v celoti sproščena dejavnost in bomo lahko delovali v normalnem obsegu. Namestiti je treba še zunanja igrala, ostalo pa je večinoma že končano,” je pojasnil direktor.

Predvidevajo še nekaj novih zaposlitev

Na vprašanje, koliko je trenutno zaposlenih v Domu sv. Agate, Gričnik odgovarja: “Imamo štiri tehnike, dve oskrbovalki, bolničarja, diplomirano medicinsko sestro, socialno delavko, sprejem stanovalcev pa poteka preko enotne vstopne točke, ki se nahaja v matičnem domu. Za to enoto je zaposlena še kuharica in pol kuharske pomočnice. Sicer pa bomo zaposlili še strežnike, delovne inštruktorje, animatorje, …”

Za obe enoti je na čakalni listi okoli 320 prosilcev

Gričnik pojasnjuje, da je trenutno na čakalni listi v obeh domovih nekaj več kot 320 prosilcev za domsko varstvo: “Nekdo, ki se je v domsko varstvo prijavil “na zalogo”, je pozvan, ko je na vrsti. Če takrat ne želi v dom, ga prestavimo na konec čakalne liste. Ob tem nekateri želijo v matični dom, drugi v Dom sv. Agate. Prihajajo pa tudi prošnje, ko nekdo potrebuje oskrbo iz danes na jutri. Načeloma velja, da imajo pri vselitvi prednost ljudje iz domačega okolja, upoštevamo pa tudi zdravstveno stanje prosilcev, njihovo možnost bivanja doma in podobno. V Zamarkovi imamo integrirano obliko bivanja, kar pomeni, da dementne stanovalce vključujemo med ostale, je pa res, da je celoten dom prilagojen bivanju dementnih.”

V Zamarkovi je cena oskrbe ena na dan za dvoposteljno sobo s souporabo kopalnice 23,99 evrov, v matičnem domu v Lenartu 22,10 evra. Doplačilo za oskrbo dva je 150 evrov na mesec (višina dodatka za pomoč in postrežbo), dodatek v okviru oskrbe tri, predvsem za nepokretne, pa znaša 300 evrov mesečno.

Kolikšne pa so cene domskega varstva? “V Zamarkovi je cena oskrbe ena na dan za dvoposteljno sobo s souporabo kopalnice 23,99 evrov, v matičnem domu v Lenartu 22,10 evra. Doplačilo za oskrbo dva je 150 evrov na mesec (višina dodatka za pomoč in postrežbo), dodatek v okviru oskrbe tri, predvsem za nepokretne, pa znaša 300 evrov mesečno. Za enoposteljno sobo velja doplačilo v višini 10 odstotkov, doplačila so tudi v primeru lastne kopalnice v dvoposteljni sobi, balkona, …”

Podrobneje o tej za Lenart in okoliške občine pomembni pridobitvi v prispevku Dom sv. Agate v Lenartu bo prve stanovalce sprejel ob koncu epidemije.

Objekt Črni les je nekoč deloval kot motel in nato kot dom za starejše občane, a so ga bili takratni lastniki leta 2004 ob aferi zaradi domnevnega malomarnega zdravljenja in nege prisiljeni zapreti. Vrsto let prazen je na koncu pristal pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ga je nato na dražbi leta 2016 prodala lenarški družbi Žipo. Ta se je povezala z obstoječim domom za starejše, Domom sv. Lenarta, ki sodi pod okrilje Nadškofijske karitas Maribor. Na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz leta 2018 so pridobili koncesijo za 70 mest.