Aima Vittori sicer izhaja iz umetniške družine, saj je otrok staršev baletnikov, a se je odločil, da za svoje umetniško izražanje izbere drugačno zvrst. Pionir ameriške zrvsti hip hopa v Mariboru, kot se sam poimenuje, je svoji priljubljeni glasbeni zvrsti popolnoma predan, tako zelo, da je celo prekinil šolanje in se v celoti posvetil ustvarjanju in vodenju lastne glasbene založbe 6VN6 Records, ki jo upravlja skupaj z drugimi ljubitelji tovrstne scene.

Poleg organizacije različnih dogodkov z imenom Trap’d out v Mariboru, kjer je z lastno založbo gostil številne sodobne umetnike mednarodne hip hop scene, najbolj odmeva njegovo nedavno sodelovanje z ameriškim glasbenikom Pink Chanel Dior, s katerim sta posnela skupno skladbo in videospot z naslovom Love in the pain (Ljubezen v bolečini op.a.).

Skupaj z ameriškim ustvarjalcem predstavljate nov videospot. Kaj je privedlo do sodelovanja? 

“Socialni mediji. Iskreno, s Pink Chanel Diorjem sva se povezala preko Instagrama. Bilo je spontano in pristno, oba sva začutila instrumental oz. “beat” ,ki ga je ustvaril umetnik Kubera (Maj Varada) in vse skupaj je privedlo do sodelovanja na malo drugačnem nivoju. Definitivno se nagibam k sodelovanju z umetniki iz tujine, saj je moja glasba nekako tuja na slovenskih tleh. Lahko bi rekel da iščem večji, primernejši trg glede na stil glasbe, ki jo predstavljam ter promoviram.”

Kakšna je pot ameriškega hip hopa v Sloveniji? 

“Edini umetnik, ki ga lahko omenim je Ali Massive. Mislim, da je on edini reper, ki ja začel ta ameriški hip hop val v Sloveniji. Imel sem priložnost in čast, da sem se z njim na hitro spoznal v MC Pekarni v Mariboru, leta nazaj. Če pa govorimo o dejanskem hip hop gibanju v Sloveniji, pa lahko samozavestno rečem, da smo pionirji oz. začetniki tovrstne glasbe. Seveda na naš začetek vplivajo zunanji faktorji in zgodba, kako smo sploh začeli ustvarjati takšno glasbo ter začeli širiti to kulturo v Sloveniji.”

Glasba me je spremljala vse življenje. Lahko bi rekel, da je del mene in mojega vsakdanjega življenja. Opisal bi se kot zelo razvejan umetnik, ne omejujem se na zvrst, poslušam vse od jazz,blues,rock,metal,rnb,trap,rap oz hiphop….v bistvu vse, kar me pritegne v tistem trenutku, ko naletim na pesem. Ampak zvrst glasbe, ki jo predstavljam ter največ poslušam in spremljam, je definitivno hiphop (široki spekter večih pod žanrov).

Odkod vaše zanimanje za tovrstno glasbeno zvrst?

“Glasba me je spremljala vse življenje. Lahko bi rekel, da je del mene in mojega vsakdanjega življenja. Opisal bi se kot zelo razvejan umetnik, ne omejujem se na zvrst, poslušam vse od jazz, blues, rock, metal, rnb, trap,rap oz. hip hop, v bistvu vse, kar me pritegne v tistem trenutku, ko naletim na pesem. Ampak zvrst glasbe, ki jo predstavljam ter največ poslušam in spremljam, je definitivno hip hop. Lahko bi rekel, da odkar pomnim, me je sporočilo, besedila, instrumental ter “vibe” hip hop kulture najbolj pritegnil. V tem se najdem, s tem se povežem. Moja starša sta baletnika, moja stara starša pa operna pevca. Zdi se mi da je ta umetniški navdih v genih. Ko poslušam glasbo jo res čutim, sliši se klišejsko, vendar je res pristno in neopisljivo.”

Kako je hiphop scena sprejeta v Mariboru? 

“Lahko rečem, da se definitivno razvija v pravi smeri. Hiphop je še vedno subkulturna zvrst, ki se počasi v Mariboru uveljavlja ter dobiva vedno več prepoznavnosti. Prav tako se mi zdi, da je uspešnost hip hop dogodkov ter glasbe nasploh, odvisna od dejanske populacije mesta in ljudi, ki to zvrst spremlja saj se še vedno ne uvršča pod “mainstream” glasbo, kot recimo v Ameriki. V Sloveniji imamo zelo veliko talentiranih reperjev, pevcev, producentov ter umetnikov, ki si zaslužijo več prepoznavnosti ter medijske pozornosti. Hip hop scena v Sloveniji definitivno potrebuje več podpore ter prepoznavnosti.”

Hip hop je še vedno subkulturna zvrst, ki se počasi v Mariboru uveljavlja ter dobiva vedno več prepoznavnosti. Prav tako se mi zdi, da je uspešnost hip hop dogodkov ter glasbe nasploh, odvisna od dejanske populacije mesta in ljudi, ki to zvrst spremlja saj se še vedno ne uvršča pod “mainstream” glasbo, kot recimo v Ameriki. V Sloveniji imamo zelo veliko talentiranih reperjev, pevcev, producentov ter umetnikov, ki si zaslužijo več prepoznavnosti ter medijske pozornosti.

S kom si v prihodnje še želite sodelovati?

“Ne načrtujem sodelovanj vnaprej, oziroma ne razmišljam v tej smeri. Sicer sem v kontaktu z veliko tujimi izvajalci, dogovarjamo se za morebitne projekte, vendar vedno delam po občutku. Če se z nekom začutim, se pesem ustvari nekako sama od sebe.”

Foto: Osebni arhiv David Moga

Dejansko sem temu podredil vse. Moj dan se vrti okoli glasbe, projektov, posla, ki je povezan z našo panogo ter našim podjetjem oz založbo 6VN6 Records.

Na kateri projekt ste najbolj ponosni?

“Samozavestno lahko rečem, da sem najbolj ponosen na moj še neizdan album ter glasbo, ki jih ustvarjam sedaj. Pod dosežke, na katere sem najbolj ponosen, pa bi lahko omenil prvo in drugo mesto na mednarodni lestvici  Coast2Coast Biggest Artist Showcase In the World Amsterdam leta 2016, kjer so se predstavljali izvajalci svetovnega merila, koncert z balkanskim reperem Rasto v klubu Oxygen ter prednastop v Križanke na koncertu Gramatika.”

Foto: Osebni arhiv David Moga

Kaj pripravljate v prihodnosti?

“Načrtujem izdajo treh pesmi pred izdajo albuma meseca maja. Organizirali smo tudi koncert s srbsko trap zvezdo po imenu Mili na Štuku ter potrdili nastop z Reljo ter Devito. Radi bi razširili našo verigo dogodkov v Mariboru Trap’d out ter redno gostili dogodke, vendar je vse odvisno od ukrepov in covid situacije. Nestrpno čakamo in izgleda, da bodo na žalost naši načrti stagnirali še nekaj časa.”

Načrtujem izdajo treh pesmi pred izdajo albuma meseca maja. Organizirali smo tudi koncert s srbsko trap zvezdo po imenu Mili na Štuku ter potrdili nastop z Reljo ter Devito. Radi bi razširili našo verigo dogodkov v Mariboru Trap’d out ter redno gostili dogodke, vendar je vse odvisno od ukrepov in covid situacije.

Kdo je vaš vzgled v hip hop sceni?

“Dejansko nimam vzgleda ali vzornika. Moj okus in “vibe” se spreminja dnevno. Ampak, če lahko poudarim izvajalce, ki jih trenutno poslušam, ti so The Weeknd, Tory Lanez, Drake, Luciano, Bino Rideaux, Lil Baby, YG.”

Foto: Osebni arhiv David Moga

Kaj vse ste podredili svojemu glasbenemu izražanju?

“Dejansko sem temu podredil vse. Moj dan se vrti okoli glasbe, projektov, posla, ki je povezan z našo panogo ter našo založbo 6VN6 Records.”

Je vaša glasba tudi vaš vir zaslužka? 

“Definitivno. Zaslužek je večinoma odvisen od oddajanja prek družbenih omrežij (t.i. streaming service), nastopov, organiziranja dogodkov in podobno. Svoje življenje ter ostale dejavnosti poskušam graditi okoli tega.”

Foto: Osebni arhiv David Moga