Kot smo poročali, je v četrtek popoldan v parku ob mariborski psihiatrični bolnišnici napadalec z zračno puško ranil štiri osebe, vse so utrpele lažje poškodbe. Policisti so v zvezi z dogodkom prijeli mladoletno osebo. Na incident se je sedaj odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je strogo obsodil nasilje in pojasnil, da bodo vzgojnoizobraževalni izvedli primerne primarne in sekundardne ukrepe.

Ministrstvo zanimajo predvsem ukrepi dijaškega doma

Minister je poudaril, da vsakodnevno sprejemajo nove ukrepe, da bi čim manj prihajalo do takšnih dejavnosti oziroma bi se tovrstno obnašanje čim prej prepoznalo in proti njemu ustrezno ukrepalo. “Zagotavljati moramo varnost vseh deležnikov tudi v prihodnje. Vsak primer nasilja je nesprejemljiv in kot minister se bom tudi v prihodnje zavzemal, da bomo na vsebinski in sistemski ravni pripravili ustrezne ukrepe,” je dejal.

Ob tem je na celotno družbo apeliral, da je temelj družba pozitivnih, vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti. Pozval je, da moramo biti vzgled svojim otrokom in mladostnikom in pojasnil, da je to način, kako bomo zmanjšali tovrstno početje.

Več podrobnosti o samem incidentu: Po streljanju na psihiatriji velika evakuacija, štiri osebe poškodovane.

Postopek sicer vodi policija, zato podrobnosti ostajajo neznane. Vendar je glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan namignil, da gre za več kot enega dijaka, dogodek se je zgodil na območju dijaškega doma, ki je ob mariborski psihiatrični bolnišnici. Več podrobnosti zaenkrat ne morejo izdati, niti o starosti dijakov ali v katerem dijaškem domu stanujejo.

Ravnateljica potrdila, da je prišlo do incidenta iz njihovih prostorov

Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Najhujša sankcija je izključitev iz doma

“Izvajamo aktivnosti, da ugotovimo vzroke in dogodke, ki so se zgodili,” je rekel Slokan in dodal, da jih zanima predvsem, ali je dijaški dom sprejel vse ukrepe, da do tega dogodka ne bi prišlo, oziroma ustrezne ukrepe po tem, ko se je dogodek zgodil. Šolska inšpekcija namreč nima ukrepov zoper dijake oziroma učence, njihovi zavezanci so šole in odgovorne osebe oziroma v tem primeru dijaški domovi, ki so prav tako javni zavodi

“Najstrožja sankcija, ki jo v tem primeru lahko sprejmejo predstavniki dijaškega doma, je izključitev iz doma, možni so tudi vzgojni ukrepi znotraj dijaškega doma. Inšpektor je ob tem poudaril, da bi se sicer morali bolj osredotočiti na vzrok, se pravi, zakaj do takšnih incidentov prihaja.