Z kaznivo dejanje uboja ji je sodišče prisodilo 14 let zapora, za kaznivo dejanje poskusa uboja pa 7 let in ji izreklo enotno kazen.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes pod vodstvom sodnika Danila Obersnela končala glavna obravnava zoper 39-letno Mediho Hromadžić, ki ji je obtožnica očitala umor sestre dvojčice na grozovit način in poskus umora matere v stanovanjskem bloku na Pobrežju marca lani. Sodišče, ki je prekvalificiralo očitano kaznivo dejanje v uboj in poskus uboja, pa ji je za prvo kaznivo dejanje izreklo 14 let zapora, za drugo 7 let oziroma enotno kazen 20 let zapora.

Tožilstvo se bo pritožilo

Kot je v obrazložitvi med drugim dejal Obersnel, je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a so bili v dejanju prepoznani znaki vztrajnosti in odločnosti. Kot olajševalno okoliščino pa so upoštevali obžalovanje obtožene in opravičilo svoji mami. Obtoženi se v izrečeno kazen šteje čas, ki ga je preživela v priporu. Ta se je zaradi ponovitvene nevarnosti tudi podaljša. Tožilka Tadeja Majcen je po izreku sodbe dejala, je kazen bistveno drugačna kot jo je predlagala. “Gre za velik razkorak glede pravne kvalifikacije kaznivega dejanja, tudi predlagane kazni, upoštevajoč, da se sodna praksa v tej smeri spreminja. Po mojem pravnem oziranju gre za brutalna zločina, ki zahtevata višjo kazen in drugo pravno kvalifikacijo,” je poudarila tožilka in dodala, da bo počakala na pisno sodbo, zoper katero pa se bo pritožila. Odvetnik obtožene Franci Šoštarič je sodišče zapustil v precejšnji naglici in na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati.

Uporabila nož z vsaj deset centimetrov dolgim rezilom

Sicer pa ji je, spomnimo, tožilka Majcnova očitala, da naj bi Hromadžićeva z nožem napadla sestro med prepirom, njuno kričanje pa naj bi kasneje prebudilo še mamo. Slednja je želela posredovati med dvojčicama, zato naj bi obdolžena napadla tudi njo in jo poškodovala. V obtožnici je še pisalo, da je v tragičnem dogodku uporabila nož z vsaj deset centimetrov dolgim rezilom, poleg tega je bilo tožilstvo prepričano, da je Hromadžićeva razumela pomen svojih ravnanj, saj so bili vbodi po mnenju izvedencev siloviti, kar naj bi dokazovalo, da je dejanji zagrešila na grozovit način. Žrtvama naj bi celo sledila, ko sta ji skušali pobegniti, kar naj bi dokazovalo, da je bila odločena svoje dejanje dokončati. Tožilka je senatu ob koncu glavne predlagala, da jo sodišče obsodi na 27 let zapora za umor sestre in 14 let za poskus umora matere ter ji kazen združi v 30 let zaporne kazni.

Z mamo naj bi že zgladili spore

Zagovornik obtožene je bil mnenja, da bi moralo sodišče pri odločanju med drugim upoštevati tudi razmere, v katerih so živele ženske ter bi jo moralo izreči kvečjemu obsodilno sodbo za uboj na mah in poskus uboja na mah, saj da je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Sicer pa je Hromadžićeva ob koncu glavne obravnave dogodke zelo obžalovala in poudarila, da jo bodo ti spremljali do konca življenja. Obenem je še pripomnila, da naj bi mamo že zgladili spore in jo obiskuje tudi v priporu.