Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval Poljsko, naj Ukrajini na pomoč za soočanje z rusko agresijo pošlje bojna letala in tanke. Na videokonferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je opozoril, da bo ruska vojska ogrozila tudi sosede Ukrajine, ki so članice Nata.

Če partnerji Ukrajine ne bodo pomagali s tanki in letali, “potem obstaja velika nevarnost, da bo ruska vojska z raketami ogrozila ne le ozemlja naših sosed – Poljske, Slovaške, Madžarske, Romunije in baltskih držav, ampak bo to predstavljalo splošno vojaško grožnjo”, je včeraj pozno zvečer na svoji spletni strani sporočil Zelenski.

Neposredni spopad med ruskimi in Natovimi silami?

Poljska je sicer pristala, da bi Ukrajini v zameno za ameriške lovce predala svoje mige, ki jih ima še iz sovjetskih časov in s katerimi so ukrajinski piloti navajeni leteti. A bi to naredila posredno, preko ameriškega oporišča v nemškem Rammsteinu, s čimer pa se niso strinjali Američani. Ti tudi ne želijo biti neposredno vpleteni v konflikt, ker bi to lahko povzročilo neposredni spopad med ruskimi in Natovimi silami.

Hudi boji za Mariupolj

Medtem v Ukrajini še naprej potekajo hudi boji za Mariupolj, ki so ga ruske sile še naprej močno obstreljevale z letali in topništvom, poroča STA. Tamkajšnji župan Vadim Bojčenko je Rusijo obtožil, da želi mesto povsem uničiti.

Ruska vojska napada brez usmiljenja vse prebivalce tega že močno poškodovanega mesta, kjer so številni prebivalci tudi ruskega porekla. “Nimajo namena zaščititi nikogar,” je dejal Bojčenko v pogovoru za ukrajinsko tiskovno agencijo Unian. “Njihova naloga je, da enostavno izbrišejo mesto z obličja Zemlje, vključno z njegovimi prebivalci,” je še dodal.

Uničen tudi Černigiv

Podobno se po po ukrajinskih navedbah dogaja tudi na severu države v mestu Černigiv. Kot je sporočil tamkajšnji župan Vladislav Atrošenko, je mesto povsem uničeno. Ubitih je bilo okoli 200 ljudi. Polovica prebivalcev tega mesta na meji z Belorusijo pa je pobegnilo, je še dodal. Pred vojno je imelo to mesto okoli 285.000 prebivalcev.

Ne glede na hudo uničenje pa oba župana zatrjujeta, da predaje ne bo in da se bodo ukrajinski branilci borili do zadnjega, še poroča STA.