Ob tem je posvaril, da če pade Ukrajina, bodo na vrsti Estonija, Latvija in Litva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zavzel se je tudi za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Če nimate moči, da zaprete zračni prostor, potem mi dajte letala,” je še dejal ukrajinski predsednik. Zavzel se je za neposredne pogovore s Putinom. Po oceni Zelenskega je to edini način, da se ustavi vojna v Ukrajini.

“Ne napadamo Rusije in nimamo je namena napasti. Kaj želite od nas? Pustite našo državo,” je Zelenski neposredno pozval ruskega predsednika.

“Sedite za mizo z mano. A ne 30 metrov stran (kot s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom), je še dejal ukrajinski predsednik in se tako navezal na dejstvo, da je Putin v zadnjem času zahodne voditelje sprejemal za zdaj že razvpito ogromno mizo. Na račun ruskega predsednika je Zelenski še dejal, da nihče v sodobnem svetu ni pomislil, da bi se lahko kdo obnašal kot zver.

Rusija je minuli teden napadla Ukrajino. Moskva pri tem zatrjuje, da ne napada civilnih ciljev, čeprav dejanski dokazi dokazujejo nasprotno. Po navedbah Kijeva je doslej umrlo več kot 350 civilistov.

Ukrajinska stran je v sredo poročala, da so ruska letala v Černigivu na severu države zadela šolo. Umrlo je devet ljudi.

STA