Britanski obrambni minister Ben Wallace je na Twitterju že pred tem zapisal, da preučujejo vse možnosti, kako Kijev podpreti pri obrambi proti “neutemeljeni in nezakoniti invaziji predsednika Putina”.

“Veselim se, da so obrambno in humanitarno pomoč ponudili še dodatni zavezniki,” pa je danes tvitnil britanski premier Boris Johnson. Na omenjeni donatorski konferenci naj bi po poročanju medijev med drugim sodelovale ZDA in več držav, ki niso članice zveze Nato.

London namerava v Ukrajino poslati orožje

Nemška tiskovna agencija dpa navaja informacije iz britanskih vladnih krogov, po katerih naj bi donatorke Ukrajini pomagale tudi s strelivom in protitankovskim orožjem. Britanci naj bi poleg tega ponudili, da izvedejo logistično operacijo za dostavo pomoči v Ukrajino.

Heappey je za radio potrdil, da namerava London, ki je Ukrajini sicer že pomagal z 2000 protitankovskimi raketami, v napadeno državo poslati dodatno orožje.

Danska je medtem danes sporočila, da bo v Ukrajino poslala 2000 neprebojnih jopičev in 700 sanitetnih kompletov. Belgijski premier Alexander de Croo pa je napovedal dostavo 3800 ton kurilnega olja in 2000 strojnic ukrajinski vojski, poleg tega pa bo Belgija v ukrajinsko sosedo Romunijo napotila dodatnih 300 vojakov, poroča dpa.

Poleg tega je Heappey povedal, da Britanci nadaljujejo s prepričevanjem drugih držav, da Rusijo izključijo iz združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo. V EU naj bi temu nasprotovala predvsem Nemčija. “To ni enostranska odločitev, ki jo lahko sprejme Velika Britanija sama, a naše stališče je jasno,” je dejal.

STA