V Istri na Hrvaškem poteka danes velika kriminalistična akcija, v katero so naj bi bili vpleteni tudi Slovenci. Kot poročajo hrvaški mediji, je po neuradnih podatkih v preiskave zajetih 26 oseb. Bremenijo pa jih koristi na področju urejanja prostora in črne gradnje – v zvezi z nezakonito legalizacijo objektov, predvsem v mestu Vodnjan.

Policija je prijela že 5 oseb.

Hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala je v sodelovanju z istrskimi kriminalisti izvedel več hišnih preiskav. Tako naj bi preiskava več oseb z Vodnjanske regije, Pulje, med njimi so uslužbenci Mestne občine Vodnjan, ki so vodili postopke legalizacije, podjetniki, gradbeniki, geodeti in arhitekti kot posredniki, lastniki nepremičnin.

Gre za kazniva dejanja med letoma 2014 in 2019

Po poročanju hrvaških medijev naj bi se med letoma 2014 in 2019 zgodile zlorabe uradnega položaja in pooblastil.

Od 15 aretiranih ljudi jih je 14 iz Istre in eden iz Reke.

Med vpletenimi so se znašli tudi Slovenci, ki so bili povabljeni na razgovor, ker niso na Hrvaškem.

Uslužbenci Službe za gospodarski kriminal in korupcijo istrske Policijske uprave v sodelovanju z Uradom za zatiranje organiziranega kriminala in korupcije izvajajo kazensko preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost. V zapleteno kriminalistično preiskavo je vključenih več kot 60 policistov, preiskave pa potekajo na več različnih lokacijah.

Mediji so tudi razkrili, da preiskava potekala tudi v hiši nekdanjega vodje prostorskega načrtovanja Mestne občine Vodnjan Damirja Janka, prijet pa je bil nekdanji vodja Urada državne uprave Istrske županije Mladen Kancelar.