Kitajske oblasti so danes sporočile, da v Šanghaju prvič po marcu ni bilo zabeleženih novih primerov okužb s koronavirusom. Najnovejši izbruhi različice omikron so se po državi večinoma umirili, vendar oblasti vseeno vztrajajo, da je strategija ničelne tolerance do covida-19 nujna za preprečitev zdravstvene katastrofe.

Zaprtih več deset milijonov ljudi

Oblasti so si v mestu Šanghaj med pomladanskim izbruhom okužb, ki ga je povzročila različica omikron, več mesecev prizadevale okužbe izkoreniniti s kombinacijo ciljno usmerjenih zapor mestnih okrožij, množičnega testiranja in dolgih karanten. V zadnjem času se je število novih okužb zmanjševalo, mestne oblasti pa so danes sporočile, da v Šanghaju ni bilo zabeleženega novega primera okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem času se je število novih okužb zmanjševalo, mestne oblasti pa so danes sporočile, da v Šanghaju ni bilo zabeleženega novega primera okužbe.

Zaprtje javnega življenja za 25 milijonov prebivalcev Šanghaja je bilo večinoma odpravljeno v začetku junija, a so mestne oblasti kmalu odredile novo zaprtje, napovedale množično testiranje in ponovno uvedle policijsko uro. Začasno so zaprli in testirali prebivalce osmih okrožij, kar je pomenilo, da približno 15 milijonov ljudi ni smelo zapustiti svojih domov oziroma je bilo njihovo gibanje v okrožjih omejeno.

Vztrajajo, da je ničelna toleranca nujna

Tudi v glavnem mestu Peking so bile omejitve v začetku meseca ponovno poostrene zaradi porasta števila okužb, danes pa je mestni urad za izobraževanje sporočil, da se lahko vsi učenci osnovnih in srednjih šol s ponedeljkom vrnejo v svoje učilnice.

Kitajske oblasti vztrajajo, da je strategija ničelne tolerance do covida-19 nujna za preprečitev zdravstvene katastrofe in pri tem vselej opozarjajo na nizko stopnjo precepljenosti med starejšimi prebivalci.

Medtem so oblasti v mestu Shenzhen po današnjem odkritju novih primerov okužb za tri dni zaprle tržnice, kinodvorane in telovadnice v osrednjem okrožju, ki meji na Hongkong.

STA