Po več kot dveh mesecih se bo v ponedeljek v Avstriji končalo zaprtje javnega življenja za necepljene proti covidu-19, je danes napovedal kancler Karl Nehammer. Ob visokem številu okužb – v zadnjem dnevu so jih prvič potrdili prek 30.000 – sicer na številnih področjih še naprej ohranjajo pogoj cepljenja ali prebolelosti.

Življenje mnogih je bilo težko

Kot je dejal Nehammer, je bilo zaprtje za necepljene ukrep, ki je mnogim otežil življenje, a je bil iz zdravstveno-političnih razlogov nujen.

Zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je k temu dodal, da je ukrep prek božiča in novega leta deloval, sedaj pa so skupaj s svetovalno skupino prišli do sklepa, da neposredne grožnje preobremenitve intenzivnih enot trenutno ni.

Necepljeni sicer ostajajo v javnem življenju precej omejeni, saj na skoraj vseh področjih javnega življenja še naprej ostaja v veljavi pogoj PC (prebolel, cepljen), vključno s trgovinami z nenujnimi potrebščinami.

Bodo pa lahko necepljeni od ponedeljka svoje domove zapuščali tudi brez nujnega razloga. Tudi gostinski obrati se bodo morali še naprej zapirati ob 22. uri.

Precej okužb tudi v Avstriji

Novi koronavirus se sicer v Avstriji še naprej hitro širi. V zadnjih 24 urah so potrdili nekaj več kot 34.000 okužb, prvič doslej več kot 30.000. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša več kot 2000. V naslednjih dveh tednih naj bi število okužb na dnevni ravni doseglo 40.000, je danes dejal Nehammer.

Nehammer kljub temu pričakuje, da bodo lahko kmalu zrahljali dodatne omejitve, če da je njihov cilj ohraniti le najmanjše možno število ukrepov, in to najkrajše možno obdobje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA