Med ruskim obstreljevanjem stanovanjske soseske v ukrajinski prestolnici Kijev je bila ubita ruska novinarka preiskovalnega medija The Insider Oksana Baulina, so danes objavili na spletni strani tega medija.

Poročala o korupciji v Rusiji

Baulina je delala za protikorupcijsko fundacijo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, dokler je niso ruske oblasti lani razglasile za ekstremistično organizacijo.

To je novinarko spodbudilo, da je zapustila državo. Še naprej je poročala o korupciji v Rusiji za portal The Insider. Ko je Rusija pred mesecem dni napadla Ukrajino, je Baulina o razsežnostih in posledicah ruske invazije poročala iz Kijeva in Lvova na zahodu Ukrajine.

Vodja sindikata ukrajinskih novinarjev Sergej Tomilenko je v izjavi na Facebooku potrdil smrt Bauline in povedal, da je poročala o posledicah obstreljevanja, ko jo je zadel nov ogenj.

V napadu je bil poleg Bauline ubit še en civilist, dve osebi pa sta bili ranjeni.

Rusija izgnala ameriške diplomate

Rusija je veleposlaništvu ZDA v Moskvi posredovala seznam diplomatov, ki jih je razglasila za nazeželene, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi. Pri tem niso navedli imen ali števila diplomatov, ki morajo zapustiti Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev o izgonu diplomatov je Moskva sprejela kot povračilni ukrep zaradi izgona 12 ruskih diplomatov iz ruskega diplomatskega predstavništva ZN v New Yorku, je sporočilo ministrstvo.

Ameriška stran je bila obveščena, da bo vsako sovražno dejanje ZDA proti Rusiji naletelo na odločen in ustrezen odgovor,” so po poročanju AFP sporočili v Moskvi.

ZDA so v začetku marca izgnale 12 ruskih diplomatov, akreditiranih pri Združenih narodih, zaradi aktivnosti, ki niso v skladu z njihovim diplomatskim statusom. To bi med drugim lahko pomenilo, da so jih identificirali kot vohune. Namestnik ameriške veleposlanice pri ZN Richard Mills je v Varnostnem svetu ZN ob tem dejal, da so diplomati opravljali dejavnosti, ki niso v skladu z njihovimi diplomatskimi odgovornostmi in obveznostmi.

Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je izgon komentiral kot sovražno dejanje proti Rusiji in dodal, da je globoko razočaran in v celoti zavrača ameriške trditve.

STA